Κοσμος

Bloomberg: Αμερικανοί μετακομίζουν στην Ευρώπη - Γιατί το κάνουν

Ποιοι είναι οι λόγοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bloomberg: Αμερικανοί εγκαταλείπουν μετακομίζουν μόνιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ευρώπη © Unsplash

Γιατί οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ και μετακινούνται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ευρώπη. Ποιοι είναι οι λόγοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για μετακόμιση Αμερικανών συνταξιούχων στην Ευρώπη για λόγους κόστους και συνθηκών διαβίωσης, ώστοσο το τελευταίο διάστημα λαμβάνει διαστάσεις κύματος. «Ένα κύμα Αμερικανών μετεγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Δεν δίστασαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό για να βρεθούν μακριά από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις διογκούμενες τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς», όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Bloomberg το οποίο επικαλείται τις απαγορευτικές τιμές για την αγορά κατοικιών, το ισχυρό δολάριο και η πολιτική πόλωση συνέβαλαν στην δημιουργία του φαινομένου, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg».

Για την εταιρεία «Sotheby' s International Realty», η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από των πιο ακριβών ακινήτων στον κόσμο τα αιτήματα των Αμερικανών που επιθυμούσαν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το 2021. Στη Γαλλία και την Ιταλία, η ζήτηση των Αμερικανών που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στις δύο χώρες είναι η υψηλότερη των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τον Τζακ Χάρις, ειδικό στον τομέα των ακινήτων «Knight Frank».

Σημειώνεται ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι Αμερικανοί εκπροσωπούσαν το 12% των εσόδων της Ιταλίας, σύμφωνα με την εταιρεία Sotheby's. Την ίδια περίοδο, πριν από ένα χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5%.

Οι συνταξιούχοι και οι εύποροι Αμερικανοί είναι παραδοσιακά οι κύριοι αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη. Όμως, η σχετικά φθηνή στέγη, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και η εφαρμογή της τηλεργασίας από πολλές εταιρείες, έχουν κάνει τη γηραιά ήπειρο ακόμα πιο δελεαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι νεότερης ηλικίας.

Την ίδια ώρα, τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ όπως και πολιτικό κλίμα πόλωσης οδηγούν τους Αμερικανούς να αναζητήσουν έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής.

Στις 30 Ιουνίου, η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ατλάντα έφθανε τα 404.575 δολάρια, αυξημένη κατά 19% από το προηγούμενο έτος, ενώ ένα ακίνητο 74 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Παλέρμο της Σικελίας κόστιζε 86.560 ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις πλατφόρμες ακινήτων «Zillow και Idealista».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ