Κοσμος

Άρχισαν οι ψηφοφορίες στους Τόρις για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον

Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντάουνινγκ Στριτ- Ξεκινούν οι ψηφοφορίες
Ντάουνινγκ Στριτ © ΕPA Pool

Βρετανία: Ξεκινούν οι ψηφοφορίες για τον επόμενο ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό. 

Οκτώ υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στην Βρετανία με την πρώτη ψηφοφορία σήμερα. Ψηλά στην ατζέντα όλων οι φοροελαφρύνσεις καθώς η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι προτεραιότητα για τη χώρα.

Από τους έντεκα υποψήφιους, όλο και περισσότερο ο Ρίσι Σουνάκ θεωρείται ότι θα είναι ένας από τους φιναλίστ στην κούρσα για να είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος των Τόρις. Πλέον το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ή να σταματήσει την ορμή του. 

Η σημερινή ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις διεξάγεται από τη 1.30 έως τις 3.30 το απόγευμα τοπική, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 5 το απόγευμα από τον επικεφαλής του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Όποιοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν λιγότερες από 30 ψήφους, αποκλείονται από τη δεύτερη ψηφοφορία της Πέμπτης.

Μετά από την Πέμπτη, όταν και θα αποκλειστεί ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν όσες ψηφοφορίες χρειάζονται ώστε να μείνει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων που θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Συντηρητικού Κόμματος.

Η τελική δυάδα θα έχει προκύψει το αργότερο την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα της καλοκαιρινής διαδικασίας υποβολής επιστολικής ψήφου από τα μέλη του κόμματος για την ανάδειξη του νικητή θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι οκτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία είναι οι Ρίσι Σούνακ. Πένυ Μόρντοντ, Λιζ Τρας, Τομ Τούγκενχατ, Κέμι Μπέιντενοκ, Ναντίμ Ζαχάουι, Τζέρεμι Χαντ και Σουέλα Μπράβερμαν.

Τα δυο φαβορί για την διαδοχή του Τζόνσον

Με τον Σουνάκ να τοποθετείται στο κέντρο του κόμματος, η δεύτερη θέση στη λίστα των τελικών υποψηφίων θα καλυφθεί πιθανώς από έναν υποψήφιο από τη δεξιά πλευρά, ο οποίος θα προτείνει μια σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική με φορολογικές περικοπές, σχολιάζουν οι Financial Times, η Πένι Μόρντοντ βρίσκεται πια στην πρώτη θέση σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων Ladbrokes.  Μάλιστα υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της 22 βουλευτές, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανοιχτών υποστηρικτών.

Η Μόρντοντ συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία (τάχθηκε υπέρ του Brexit, ακολουθεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, είναι η μόνη γυναίκα βουλευτής που είναι έφεδρος του Βασιλικού Ναυτικού), γι' αυτό και είναι πιθανό να βρει απήχηση σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα μελών του κόμματος από τον ιστότοπο ConservativeHome, η Μόρντοντ είναι το φαβορί της βάσης για να γίνει επόμενος πρωθυπουργός, ακολουθούμενη από την πρώην υπουργό Ισοτήτων Κέμι Μπάντενοχ. Η Μπάντενοχ αν και αουτσάιντερ εμφανίζεται ψηλά στη λίστα λόγω της καλής της θητείας και της υποστήριξης του Μάικλ Γκόουβ (ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ