Κοσμος

Ανακοινώθηκαν οι 8 υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον

Εκτός ο Σαγίντ Τζαβίντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διάδοχοι του Τζόνσον
Ντάουνινγκ Στριτ © ΕPA Pool

Bρετανία: Ποιοι διεκδικούν την αρχηγία των Συντηρητικών μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον - Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μετά από μια σειρά σκανδάλων που οδήγησαν σε «εξέγερση» εντός της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις επιλεγεί αντικαταστάτης από το Συντηρητικό Κόμμα.

Το Συντηρητικό κόμμα θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις ψηφοφορίες μεταξύ των μελών του, με βάση τους κανόνες που ανακοινώθηκαν απόψε από την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922». Έτσι λοιπόν οι υποψήφιοι είναι:

  1. Ρίσι Σούνακ
  2. Σουέλα Μπραβερμαν
  3. Πένι Μορντώ
  4. Τομ Τουγκεχαντ
  5. Ναντίμ Ζαχάουι
  6. Λιζ Τρας
  7. Τζέρεμι Χαντ
  8. Κέμι Μπαντενοχ

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ αποσύρεται από την κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την εφημερίδα Sun.

Αύριο ο υποψήφιος που θα πάρει τις λιγότερες ψήφους ή όποιος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 ψήφους θα αποκλειστεί από τη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν νέες ψηφοφορίες, εφόσον χρειάζονται, ώστε να προκύψει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων που θα τεθεί στην κρίση των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Μετά από διαδικασία επιστολικής ψήφου, ο νικητής και επόμενος ηγέτης του κόμματος και της χώρας θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα νεότερα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο κ. Σούνακ έναντι της Πένυ Μόρντοντ και ακολουθεί η Λιζ Τρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ