Η Ινδία παίρνει την πρωτοκαθεδρία της Κίνας στον παγκόσμιο πληθυσμό
Πότε αναμένεται να την ξεπεράσει
Ινδία: Ξεπερνά την Κίνα σε πληθυσμό.
Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου το 2023, με κάθε μια εξ αυτών να αριθμεί πάνω από 1,4 δισεκ. κατοίκους φέτος, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ότι η υψηλή γεννητικότητα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός, που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 8 δισεκ. έως τις 15 Νοεμβρίου φέτος, μπορεί να αυξηθεί στα 8,5 δισεκ. το 2030 και στα 10,4 δισεκ. το 2100, καθώς ο ρυθμός θνησιμότητας επιβραδύνεται, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού.
Ο πληθυσμός της Ινδίας ήταν 1,21 δισεκ. το 2011, σύμφωνα με την εγχώρια απογραφή, που γίνεται μία φορά ανά δεκαετία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την απογραφή του 2021 λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από το 1950, έχοντας μειωθεί κάτω από το 1% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Το 2021, η μέση γεννητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν 2,3 γέννες ανά γυναίκα στη διάρκεια ζωής τους, έχοντας μειωθεί από περίπου 5 γέννες το 1950. Η παγκόσμια γεννητικότητα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στις 2,1 γέννες ανά γυναίκα έως το 2050.
«Είναι μια αφορμή να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρώπινη φύση μας και να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα στην υγεία που έχουν επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά θανάτων μητέρων και παιδιών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση.
Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού αποτελεί υπενθύμιση της κοινής ευθύνης για τη φροντίδα του πλανήτη και για να «αναλογιστούμε το εάν υστερούμε ακόμα στις δεσμεύσεις μας ο ένας προς τον άλλον», δήλωσε.
Σε μια αναφορά σε προηγούμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας --που εκτιμά περίπου 14,9 εκατ. θανάτους που συνδέονται με την πανδημία της COVID-19 μεταξύ του Ιανουαρίου του 2020 και του Δεκεμβρίου του 2021-- η έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει ότι το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε στα 71 έτη από τα 72,8 έτη το 2019, κυρίως λόγω της πανδημίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι πάνω από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης στον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2050 θα αφορά οκτώ χώρες –Κονγκό, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.
Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να συνεισφέρουν πάνω από το ήμισυ της αναμενόμενης αύξησης έως το 2050. Ωστόσο, ο πληθυσμός 61 χωρών προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ή και περισσότερο από το 2022 έως το 2050, λόγω της μείωσης στη γεννητικότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παρά τη λογοκρισία θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα», τόνισε η διευθύντρια Μπάρμπαρα Μάσινγκ
Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Σε επιφυλακή οι Αρχές σε Βερολίνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Ισραηλινός πολίτης
Ο αλ Αχμεντ νοσηλεύεται μετά από δύο τραύματα που έφερε από πυροβολισμούς
Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης οι Αρχές
12 οι νεκροί και 29 τραυματίες, η επίσημη ενημέρωση
Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί στις έρευνες
Ο πρόεδρος του Ισραήλ καταγγέλλει «σκληρή επίθεση εναντίον Εβραίων»
Σκληρές εικόνες από τις πρώτες στιγμές μετά τους πυροβολισμούς στην παραλία
Στην παραλία Μπόνταϊ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση της εβραϊκής κοινότητας
Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή
Όσα περιέγραψε γείτονας του ηθοποιού
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μακελάρη
Το βίντεο που φέρεται να έχει καταγράψει τον μακελάρη
Γιατί η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αποτελεί μια τομή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική
Το περιστατικό αφορούσε την πτήση 803 της United Airlines και αεροσκάφος τύπου Boeing 777-200
Έκκληση του Γκουτέρες για παύση των εχθροπραξιών
Οι αφγανικές αρχές μιλούν για «ξένη επιρροή» και παραβίαση των τοπικών πολιτισμικών κανόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.