Κοσμος

«Βροχή» οι παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον - Ακόμα δύο μέλη παραιτήθηκαν

Παραιτήθηκαν η υφυπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλακάτ κατά του Μπόρις Τζόνσον
Πλακάτ κατά του Μπόρις Τζόνσον © Unsplash

Τεράστια πίεση ασκείται τις τελευταίες ώρες στη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις συνεχείς παραιτήσεις.

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Συγκεκριμένα, προ λίγων ωρών παραιτήθηκαν η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς και ο Τζον Γκλεν, υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας», είπε η Άτκινς απευθυνόμενη στον βρετανό πρωθυπουργό. Ακόμα, ο Ρόμπιν Γουόκερ, υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Βρετανίας, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του, λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτηση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις από τους βουλευτές, με την παραμονή του στην πρωθυπουργία να δοκιμάζεται μετά από τις παραιτήσεις υπουργών που δήλωσαν ότι δεν είναι ικανός για να κυβερνάει τη Βρετανία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας του Τζόνσον παραιτήθηκαν χθες μαζί με έναν αριθμό υφυπουργών, δηλώνοντας ότι δεν θα παραμείνουν πλέον στην κυβέρνηση μετά από τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει για τον Τζόνσον.

Ωστόσο ο ίδιος έδειξε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην πρωθυπουργία διορίζοντας τον Ναντίμ Ζαχάουι, πρώην υπουργό Παιδεία στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ προχώρησε σε άλλους διορισμούς καλύπτοντας μερικές κενές θέσεις στην κυβέρνησή του. Το επίπεδο της εχθρότητας με το οποίο είναι αντιμέτωπος το Τζόνσον εντός του κόμματος του θα φανεί ξεκάθαρα αργότερα σήμερα, όταν ο ίδιος θα εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών για τη εβδομαδιαία συνεδρίαση κατά την οποία δέχεται ερωτήσεις, πριν βρεθεί αντιμέτωπος αργότερα με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για δύο ώρες.

«Υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να τον βγάλουμε από την Ντάουνινγκ Στριτ κλοτσώντας και φωνάζοντας», δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής στο Reuters που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν πρόκειται να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα το πράξουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ηγεσία του Τζόνσον αμαυρώθηκε από σκάνδαλα και παρατυπίες κατά τους τελευταίους μήνες, με την αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμο στον Βρετανό πρωθυπουργό για την παραβίαση των περιορισμών που είχαν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της COVID-19, αλλά και μία επιβαρυντική αναφορά που εκδόθηκε σχετικά με τη συμπεριφορά αξιωματούχων στο πρωθυπουργό γραφείο για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα, υπήρξαν παλινωδίες και φτωχή υπεράσπιση ενός βουλευτή τους κανόνες περί λόμπινγκ αλλά και επικρίσεις ότι ο Τζόνσον δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά των τροφίμων.

Το τελευταίο σκάνδαλο ανάγκασε τον Τζόνσον να δώσει εξηγήσεις για το διορισμό ενός βουλευτή σε ένα ρόλο υπεύθυνου για την κομματική πειθαρχία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν καταγγελίες εναντίον του για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον Ρίσι Σουνάκ να παραιτηθεί από το υπουργείο των Οικονομικών, αλλά και τον Σάτζιντ Τζάβιντ να παραιτηθεί από το υπουργείο Υγείας, με περίπου άλλους δώδεκα υφυπουργούς και αξιωματούχους να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

«Τα πρόσφατα γεγονότα μου κατέστησαν σαφές ότι το μεγάλο κόμμα μας (...) έχει παρεκτραπεί από τις βασικές του αποστολές για να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν την ηγεσία», ανέφερε ο Γουόκερ στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Βρετανία: Οι εφημερίδες βλέπουν Game Over - Τι γράφουν για τον Μπόρις Τζόνσον

Οι βρετανικές εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας σκιαγραφούν πολύ μελανό πίνακα σήμερα για τον πρωθυπουργό των Τόρις, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, έπειτα από τις παραιτήσεις του Ρίσι Σούνακ από τον θώκο του υπουργού Οικονομικών και του Σάτζιντ Τζάβιντ εγκατέλειψε αυτόν του υπουργού Υγείας.

 «Game over», συμπεραίνει ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας The Times, η σύνταξη της οποίας κρίνει ότι το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», συνεχίζει το κείμενο των Τάιμς. «Κάθε μέρα που παραμένει (στην εξουσία), βαθαίνει την αίσθηση του χάους. Για το καλό της χώρας, πρέπει να φύγει», καταλήγει

Στις εσωτερικές σελίδες, ο αρθρογράφος Ίαν Μάρτιν περιγράφει «το χάος» στην κυβέρνηση και εκφράζει ελάχιστες ελπίδες για τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Η «Ομάδα Μπόρις», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποδύθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει «κάποιον, οποιονδήποτε, διατεθειμένο να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη πολιτική θέση της χώρας και να διακινδυνεύει να γίνει ο πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών» στην ιστορία, όπως προειδοποιεί ο κ. Μάρτιν. Σημειώνει ακόμη πως ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας συγκαταλέγονται στους δυνητικούς διαδόχους του κ. Τζόνσον.

Στην Telegraph, ο πρώην υπουργός Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του διοτι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας· προσθέτει πως μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

Για την Daily Express, ο κ. Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος». Η εφημερίδα διατείνεται στο πρωτοσέλιδό της πως ο αρχηγός των Τόρις θα επιμείνει στο σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων.

Ο αρθρογράφος της Daily Mail, Στίβεν Γκλόβερ, εξήρε τον βρετανό πρωθυπουργό, στον οποίο βλέπει «έναν εξαίρετο πολιτικό», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, κρίνει, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος, ασκούσε δηλαδή επάγγελμα που «δεν διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του». Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο κ. Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία».

Η αρθρογράφος του Guardian Πόλι Τόινμπι θεωρεί ότι ο τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του κ. Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν». «Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», ενώ σε περίπτωση που διεξαχθεί «νέα ψήφος εμπιστοσύνης», πρακτικά «όλες» οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι «θα χάσει», προεξοφλεί η ίδια.

Μπόρις Τζόνσον: Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχός του αν παραιτηθεί

Πώς θα μπορούσε ο Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να βρεθεί αντικαταστάτης του; Αυτοί είναι οι τρόποι.  

  • Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού του συμβουλίου και να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.
  • Κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον σχεδόν σίγουρα να παραιτηθεί. Ωστόσο δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, παραμένουν στη θέση τους.
  • Ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να διεξαγάγουν κι άλλη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής νωρίτερα από αυτό που επιτρέπεται τώρα. Εκλογές για τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.
'Boris has got to go' - Public give verdict on Boris Johnson as he clings on to power

Μπόρις Τζόνσον: Πώς θα βρεθεί ο διάδοχός του

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

  • Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.
  • Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.
  • Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.
  • Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.
  • Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

 Μπόρις Τζόνσον: Πόσο χρόνο θα χρειαστεί να οριστεί ο διάδοχος

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το πόσοι βγαίνουν μπροστά. Η Τερέζα Μέι εξελέγη ηγέτις λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στα μέσα της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την ίδια της πρόθεσής της να παραιτηθεί.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ