Κοσμος

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας

Βαρύ πλήγμα για τον Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
boris-johnson-uk

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας, Ρίσι Σουνάκ, και ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Νταβίντ.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, σε μία πράξη που φαίνεται να αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσπάθησε να απολογηθεί για την τελευταία σειρά σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και παράπονα σε ανάρμοστη συμπεριφορά ενός από τους υπουργούς του.

Ο Σουνάκ έγραψε: «Η αποχώρηση από το υπουργικό αξίωμα είναι μια σοβαρή υπόθεση ανά πάσα στιγμή. Για μένα το να παραιτηθώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κόσμος υφίσταται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων σοβαρών προκλήσεων είναι μια απόφαση που δεν έχω πάρει ελαφρά τη καρδία».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, ο κόσμος δικαίως περιμένει ότι η κυβέρνηση θα λειτουργήσει σωστά, αρμοδίως και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι' αυτό παραιτούμαι.

«Ήμουν πιστός σε εσάς, σας υποστήριξα να γίνετε Αρχηγός του Κόμματός μας (σ.σ. απευθυνό,ενος στον Τζόνσον) και ενθάρρυνα άλλους να το κάνουν. Υπηρέτησα ως υπουργός Οικονομικών σας με ευγνωμοσύνη που μου εμπιστεύσατε τη διαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών του έθνους. Πάνω από όλα, έχω σεβάστηκε την ισχυρή εντολή που σας δόθηκε από τον βρετανικό λαό το 2019 και πώς υπό την ηγεσία σας σπάσαμε το αδιέξοδο του Brexit».

Στην επιστολή του, ο κ. Τζαβίντ έγραψε: «Ο τόνος που θέτεις ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείς αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σου, το κόμμα σου και τελικά τη χώρα. αξίες. Μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε τίποτα από τα δύο».

Το σκάνδαλο Πίντσερ

Προηγήθηκε η δημόσια συγγνώμη του Μπόρις Τζόνσον για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό πόστο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019 – αλλά είχε κάνει λάθος καθώς δεν μερίμνησε για το θέμα. Ο κ. Πίντσερ τέθηκε σε αναστολή ως βουλευτής των Τόρις την περασμένη εβδομάδα για κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο βουλευτής του Ταμγουόρθ είπε ότι ζήτησε επαγγελματική ιατρική υποστήριξη και αρνήθηκε προηγούμενες κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Συνεχείς παραιτήσεις στους Τόρις

Ήδη δυο βουλευτές ο Τζέσε Νόρμαν και η Άντζελα Ρίτσαρντσον παραιτήθηκαν προ ημερών, ενώ και ο «τσάρος της κυβέρνησης» κατά της διαφθοράς, Τζον Πένροουζ υπέβαλε την παραίτησή του και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο τονίζοντας ότι είναι «η αρχή του τέλους».

Επίσης, βοηθός της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας παραιτήθηκε για να καταψηφίσει τον Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για τον Τζον Λάμοντ, βουλευτής των Τόρις της Σκωτίας και πρώην κοινοβουλευτικός γραμματέας (PPS) της κυρίας Τρας, ο οποίος χαρακτήρισε το partygate ως «αηδιαστικό».

«Ασφαλής» για έναν χρόνο θεωρητικά ο Τζόνσον

Πριν δυο εβδομάδες πάντως 211 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.  Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων ανακοίνωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εμπιστοσύνη» στον πρωθυπουργό. Μετά τη νίκη του δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο. Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ