- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: 100 δισ. δολάρια από την Ε.Ε. για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση
Η απάντηση στη διεθνή βοήθεια που ζήτησε ο Ζελένσκι
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης από την Ε.Ε. - Τα χρήματα προς διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εισηγείται να αξιοποιηθεί χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών και των νοικοκυρών όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορωνοϊού για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποκαλύπτει έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία (EU-Ukraine Gateway Trust Fund, ή E-U GTF) θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισεκ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων. Ειδικά οι εγγυήσεις θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση, επιτρέποντας να εκτελεστούν έργα υποδομής αξίας 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΤΕπ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις μισές από τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.
Η πρόταση της ΕΤΕπ αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, την πρώτη από τις δύο ημέρες της διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία). Η ΕΤΕπ προτείνει να δημιουργηθεί ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί όπως στην πανδημία και θα εγγυάται χρηματοδοτήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να διατεθούν 25 δισεκ. ευρώ που θα μοχλεύσουν συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το E-U GTF θα συμβάλλει να ανοικοδομηθούν γέφυρες, να αποκατασταθούν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε πόλεις οι πληθυσμοί των οποίων μεγεθύνθηκαν εξαιτίας του εκτοπισμού Ουκρανών μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Άλλα σχέδια επικεντρώνονται στη διευκόλυνση των εξαγωγών της Ουκρανίας, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υποδομές. Η ΕΤΕπ και αναπτυξιακές τράπεζες, όπως οι KfW και DFC, θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν κεφάλαια ή εγγυήσεις από το ταμείο για τις επενδύσεις που επιβλέπουν.
Το ευρωπαϊκό Ταμείο έχει επίσης σκοπό να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα, που πιθανόν θα θεωρούσε τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ουκρανία πολύ ριψοκίνδυνη, να εμπλακεί. Η χρήση χρηματοδοτικού μηχανισμού βασισμένου σε προϋπάρχοντα σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα ώστε οι αρχικές επενδύσεις να έχουν εγκριθεί ως το τέλος της χρονιάς.
Θα χρειαστεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι χώρες-μέλη θα αποφασίσουν κατόπιν εάν και πόσα κεφάλαια θα διαθέσουν στο ταμείο.
Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε κάλεσμα για να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες, χρησιμοποιώντας αισιόδοξο τόνο στο βραδινό διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του.
«Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας», που θα είναι «ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές», ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο αρχηγός του κράτους.
Θα απαιτηθούν «κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις», είπε και πρόσθεσε: «Όσο δύσκολη κι αν είναι για εμάς η κατάσταση σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αύριο».
Αύριο Δευτέρα, σε σύνοδο περίπου 40 δυνητικών δωρητριών χωρών στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία), η ουκρανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για την ανοικοδόμηση της ρημαγμένης από τον πόλεμο χώρας για πρώτη φορά. Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πάντως στο διάγγελμά του ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του. Απεναντίας, «η σκληρότητά του αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και δεν μπορεί να αφεθεί κατά μέρος», είπε καλώντας τους συμπατριώτες του να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η χρήση του συστήματος Claude της Anthropic από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα φάση πολέμου
Άσκηση ετοιμότητας εντός των Βρετανικών Βάσεων
Αμετακίνητη η στάση του Αμερικανού προέδρου - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει σοβαρές διαστάσεις
Ο Κιρ Στάρμερ τονίζει πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρησιμοποιούν τη βάση στο Ακρωτήρι
Διχασμοί, πιέσεις, προτεραιότητες και γεωπολιτικά διλήμματα
Ανάλυση των Financial Times αποκαλύπτει τη στρατηγική της Τεχεράνης για μεταφορά του πολέμου εκτός συνόρων
Παρά τη μείωση των αιτήσεων ασύλου το 2025, ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για ροές άνευ προηγουμένου
Νέα ερωτήματα για την υγεία του 79χρονου προέδρου των ΗΠΑ
Οι Έλληνες σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Ριάντ περιγράφουν ένταση, αλλά όχι κατάρρευση
Ο Βρετανός αξιωματούχος μιλάει για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ανάλυση δεδομένων του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου - Ο ρόλος-κλειδί της διακοπής Starlink
«Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια κατά του Ιράν θα θεωρηθεί συνέργεια με τους επιτιθέμενους»
«Γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να σταματήσουν οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές»
Eίναι ο σημαντικότερος θαλάσσιος δρόμος εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ιράν
Πτώση μετοχών, φόβοι για πληθωρισμό και απειλή νέας ενεργειακής κρίσης
Η κινηματογραφική προσέγγιση των πολεμικών συγκρούσεων, οι «σκηνές δράσης» και το ανθρώπινο τραύμα
Τι συμβολίζει το «Ματωμένο Φεγγάρι»;
Διευρύνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξόντωσης του Χαμενεΐ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.