Κοσμος

Τα πολύχρωμα γραμματόσημα της της Royal Mail για το Pride (εικόνες)

«Η αγάπη πάντα κερδίζει» - Πότε κυκλοφορούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Royal Mail γιορτάζει τα 50 χρόνια του βρετανικού Pride με πολύχρωμα γραμματόσημα
Η Royal Mail γιορτάζει τα 50 χρόνια του βρετανικού Pride με πολύχρωμα γραμματόσημα © RoyalMail

Η Royal Mail γιορτάζει τα 50 χρόνια του βρετανικού Pride με πολύχρωμα γραμματόσημα με το μήνυμα «η αγάπη πάντα κερδίζει».

Την 1η Ιουλίου 1972 ένα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου και παρέλασε προς το Χάιντ Παρκ φωνάζοντας «Το να είσαι γκέι είναι διασκεδαστικό! Το να είσαι γκέι είναι περηφάνια! Το να είσαι γκέι είναι όμορφο!».

Δεν ήταν η πρώτη πορεία για τα δικαιώματα LGBTQ+ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς παρόμοιες διαδηλώσεις είχαν λάβει χώρα στο Highbury Fields, στο Islington, το 1970 και στην πλατεία Trafalgar το 1971. Ήταν όμως η πρώτη συγκέντρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα «Gay Pride», εμπνευσμένο από εκδηλώσεις Pride στις Η.Π.Α.

lgbtq.png

Πενήντα χρόνια μετά, η Royal Mail τιμά το γεγονός ορόσημο με ένα σύνολο οκτώ εικονογραφημένων γραμματοσήμων, σε καλλιτεχνική σκηνοθεσία του NB Studio και εικονογράφηση της βραβευμένης καλλιτέχνιδας Sofie Birkin, το έργο της οποίας έχει εμφανιστεί σε καμπάνιες για επωνυμίες όπως η Nike και η Apple.

Τα γραμματόσημα φέρουν ζωηρά έγχρωμες εικονογραφήσεις τυπικών σκηνών σε εκδηλώσεις Pride, οι οποίες αποτελούν πλέον ετήσιο πρόγραμμα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ένα γραμματόσημο απεικονίζει ένα πανό που γράφει «η αγάπη πάντα κερδίζει».

Ένα από τα αιτήματα του πρώτου Pride στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεγαλύτερη νομική ισότητα για τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε εν μέρει στην Αγγλία και την Ουαλία το 1967, ωστόσο οι συλλήψεις ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών από την αστυνομία παρέμειναν συχνές τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, το κλίμα ομοφοβίας αυξήθηκε μόλις τη δεκαετία του 1980, καθώς η επιδημία του Aids οδήγησε σε αύξηση των επιθέσεων σε άτομα LGBTQ+. Η υγειονομική κρίση πυροδότησε νέες εκδηλώσεις Pride όπως το Manchester Pride, το οποίο ξεκίνησε ως έρανος για το Aids.

grammatosimo.png

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το Pride εξαπλώθηκε σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Pride Scotia ξεκίνησε στη Σκωτία, με ετήσιες πορείες να εναλλάσσονται μεταξύ Εδιμβούργου και Γλασκώβης και ακολούθησε το πρώτο Cardiff Pride το 1999.

Στη δεκαετία του 2000, η συμμετοχή στο Pride στο Λονδίνο αυξήθηκε παράλληλα με την αυξανόμενη υποστήριξη για τα δικαιώματα LGBTQ+ και περισσότερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας το πανό του Pride. Μέχρι το 2015 το Pride στο Λονδίνο προσέλκυε 1 εκατομμύριο ανθρώπους και συνέχισε να αυξάνεται έως ότου η πανδημία Covid επέβαλε αναγκαστικές ακυρώσεις το 2020 και το 2021.

Τα γραμματόσημα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από τις 23 Ιουνίου και θα κυκλοφορήσουν σε γενική πώληση την 1η Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ