Κοσμος

Στόλτενμπεργκ: Αποτρέψαμε σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας το 2020

Τι είπε για την ένταση των τελευταίων ημερών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στόλτενμπεργκ: Αποτρέψαμε σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας το 2020
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ © EPA/VALDA KALNINA

Ελληνοτουρκικά - Γενς Στόλτενμπεργκ: Αποτρέψαμε σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας το 2020.

Στην ένταση στον Έβρο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τον Μάρτιο του 2020, με τις μεταναστευτικές ροές και την εργαλειοποίησή τους από την Άγκυρα, αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ έκανε λόγο για πολύτιμους συμμάχους μιλώντας και για τις δύο χώρες. 

«Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο γαλλικό περίοδο «LE POINT».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και για αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», σημείωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία

Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απαντά:

«Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία».

Στην ερώτηση «γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως ''τρομοκράτες'' απλούς πολιτικούς αντιπάλους», ο Στόλτενμπεργκ απαντά:

«Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα».

Τέλος, ως προς το Ουκρανικό, εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ