- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oμάδα Βρετανών βουλευτών ζητά να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian
Μερίδα Βρετανών βουλευτών υποστήριξε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα όπως αναφέρει και ο Guardian.
Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζήτησε μερίδα Βρετανών βουλευτών. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ακτιβιστική δράση στο Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο Guardian, μάλιστα, ανέφερε πως το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 100.000 ανεκτίμητα ελληνικά αντικείμενα, αν και εκτίθεται μόλις το 6% της συλλογής και σημειώνει ότι περίπου τα μισά από τα διακοσμητικά έργα τέχνης που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα εκτίθενται στο Λονδίνο.
Το βρετανικό Μέσο αναφέρεται και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για καλλιτεχνική, πολιτιστική και αισθητική ανάγκη να ενωθούν «εμβληματικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους». Υπογραμμίζει, ακόμη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε τα "κλεμμένα" γλυπτά βασικό σημείο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο».
Ο κατάλληλος χώρος και το επιχείρημα των Βρετανών
Ο Guardian συνεχίζει τονίζονταςι πως η μέχρι πριν λίγα χρόνια επιχειρηματολογία του Βρετανικού Μουσείου ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος να φιλοξενήσει τα Γλυπτά δεν ισχύει πλέον μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης. Επισημαίνει, δε, πως άλλαξε η ρητορική από μέρους του Βρετανικού Μουσείου που πλέον ισχυρίζεται ότι «υπάρχει θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος να χωρίζονται τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, που το καθένα λέει μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία».
Μάλιστα, το ρεπορτάζ σημειώνει και την άποψη της πλειονότητας των Βρετανών πως τάσσονται υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Το τελευταίο απομεινάρι μιας δικαιολογίας για τη μη επιστροφή των γλυπτών εξατμίστηκε πριν από 13 χρόνια».
Ταυτόχρονα, η βρετανική εφημερίδα αναδημοσιεύσει τις απόψεις έξι Βρετανών βουλευτών που μίλησαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Σάμι Τσακραμπάρτι μέλος του Εργατικού Κόμματος.
«Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τα επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντέιβ Ντούγκαν.
Τέλος, από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο Λόρδος Ταμπς από το Εργατικό κόμμα τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια ειδική περίπτωση. «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν εξαιρετική και δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για αιτήματα για την επιστροφή εκατοντάδων έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Οι ΗΠΑ ενέταξαν δυο ισχυρές βραζιλιάνικες συμμορίες στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων
Κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους του Λευκού Οίκου
Η αντίδραση της Συμμαχίας και τα αποτρεπτικά μηνύματα
Ο Μαρκ Ρούτε καταδικάζει την επίθεση ρωσικού drone - Το Βουκουρέστι προειδοποιεί τη Μόσχα με συνέπειες
«Το Ιράν πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις ισπανικές αρχές, με αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του θανάτου
Οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Κονγκό εμποδίζουν το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών
Συνελήφθη στο δυτικό Σάσεξ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.