Κοσμος

Τουρκία: Θα τεθεί σε λειτουργία πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου; Οι φόβοι των ειδικών

Πρόκειται για ένα τουρκορωσικό project

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: «Σε λειτουργία το 2023» ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου
Πυρηνικός σταθμός © ΕPA Pool

Τουρκία: Σε λειτουργία το 2023 ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το 2023 θα αρχίσει η παραγωγή ενέργειας από τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα μας συνεχίζεται στο Ακούγιου (στη νοτιοανατολική επαρχία της Μερσίνης). Ευελπιστούμε να τον θέσουμε σε λειτουργία την επόμενη χρονιά. Εργαζόμαστε επίσης πάνω σε τεχνολογικές και γεωγραφικές πτυχές για έναν δεύτερο κι έναν τρίτο αντιδραστήρα», όπως μετέδωσε το δίκτυο TRT.

Η συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού που αναμένεται να λειτουργήσει το 2023, με τέσσερις αντιδραστήρες με συνολική ισχύ 4.800 ΜV υπογράφτηκε το 2010. Τα εγκαίνια των εργασιών έγιναν τον Απρίλιο του 2018 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πέρα όμως από το ζήτημα της σεισμικότητας της περιοχής, ειδικοί προβληματίζονται και από άλλους παράγοντες.

Όπως επισημαίνει στο περιοδικό National Interest, ο Αμερικανός ειδικός Τζον Σπασαπάν υπάρχουν πολλοί λόγοι πέραν των φυσικών φαινομένων που πρέπει να μας ανησυχούν, όπως η απειλή τρομοκρατικών και πυραυλικών επιθέσεων σε μια «καυτή» γεωπολιτικά περιοχή.

Εκτός των Κούρδων μαχητών του PKK, δυνητικά θα μπορούσαν να απειλήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας ακόμα και δυνάμεις προσκείμενες στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, εξοπλισμένες από το Ιράν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις          

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ