Κοσμος

Άντζελο Μοριόντο: Τον εφευρέτη της μηχανής espresso τιμά το σημερινό doodle της Google

Γεννήθηκε σαν σήμερα στο Τορίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντζελο Μοριόντο: Αφιερωμένο στον «πατέρα» της μηχανής espresso το Google Doodle
Άντζελο Μοριόντο: Αφιερωμένο στον «πατέρα» της μηχανής espresso το Google Doodle © wikipedia

Τον εφευρέτη Άντζελο Μοριόντο τιμά η Google αφιερώνοντάς του το σημερινό doodle. Ποιος ήταν ο «πατέρας» της μηχανής espresso.

Η Google με το σημερινό της doodle τιμά τον άνθρωπο που έκανε τα πρωινά μας λίγο πιο εύκολα. Ο λόγος για τον Άντζελο Μοριόντο (Angelo Moriondo), εφευρέτη της μηχανής espresso.

O Ιταλός εφευρέτης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου 1851, στο Τορίνο. Το 1884 κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της παλαιότερης μηχανής espresso.

Το σημερινό doodle της Google για τον Άντζελο Μοριόντο

google.jpg

Άντζελο Μοριόντο: Ποιος ήταν ο «πατέρας» της μηχανής espresso

Καταγόταν από επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής λικέρ που συνέχισε ο πατέρας του, Τζιάκομο, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία σοκολάτας «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό του, Αγκοστίνο και τον ξάδερφό του, Γκαρίγκλιο.

Ο Άντζελο Μοριόντο καταχώρησε την πατέντα για την πρώτη μηχανή εσπρέσο το 1884. Η μηχανή του χρησιμοποιούσε ένα συνδυασμό ατμού και βραστού νερού για την αποτελεσματική παραγωγή καφέ.

Παρουσίασε την εφεύρεσή του για την παραγωγή καφέ espresso στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η μηχανή κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό που εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του εφευρέτη.

Η μηχανή espresso του Άντζελο Μοριόντ
Η μηχανή espresso του Άντζελο Μοριόντο © wikipedia

Η εφεύρεση, στη συνέχεια, επικυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αφού κατοχυρώθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885. Τα επόμενα χρόνια, ο Μοριόντο συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεση.

Ο Μοριόντο δεν οδήγησε ποτέ την εφεύρεσή του σε μαζική βιομηχανική παραγωγή. Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών που συντηρούσε στις εγκαταστάσεις του.

Angelo Moriondo | Angelo Moriondo's 171st Birthday

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ