Κοσμος

Πολιτογραφήθηκε Ουκρανός ο Ρώσος δημοσιογράφος που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή

Ο Αλεξαντρ Νεβζόροφ έχει διαφύγει με τη σύζυγό του από τη Ρωσία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αλεξαντρ Νεβζόροφ, ο Ρώσος δημοσιογράφος που καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, πήρε την ουκρανική υπηκοότητα.

Η Ουκρανία χορήγησε υπηκοότητα στον διακεκριμένο Ρώσο δημοσιογράφο Αλεξαντρ Νεβζόροφ, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία με τη σύζυγό του, αφού κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (3/6) ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ρωσία επιδιώκει τη σύλληψη του Νεβζόροφ, κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με αυτό που η Μόσχα επιμένει να παρουσιάζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποναζιστικοποίηση στην Ουκρανία. Αυτός και η σύζυγός του διέφυγαν από τη Ρωσία τον Μάρτιο.

Ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι οι αρχές στο Κίεβο χορήγησαν υπηκοότητα στον Νεβζόροφ και τη σύζυγό του Λίντα.

«Θύμα» η Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, καταγγέλλει ο Ρώσος δημοσιογράφος

Ο Νεβζόροφ επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί ένα έγκλημα του οποίου το θύμα είναι η Ουκρανία.

«Παίρνω το μέρος του θύματος. Και είμαι ευγνώμων σε εκείνους τους βασανισμένους, απελπισμένους, αιμόφυρτους ανθρώπους της Ουκρανίας που μου επέτρεψαν να πάρω τη θέση μου ανάμεσά τους» είπε.

Η Ρωσία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Νεβζόροφ, του οποίου το κανάλι στο YouTube έχει πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές, αφού ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σκόπιμα ένα μαιευτήριο στην Μαριούπολη. Η Ρωσία αρνήθηκε τον βομβαρδισμό, κατηγορώντας την Ουκρανία για «σκηνοθετημένη πρόκληση».

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η Ρωσία τον Μάρτιο ψήφισε νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για σκόπιμη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που απλοποίησε την απόκτηση της ουκρανικής υπηκοότητας για τους Ρώσους που διώκονται για πολιτικούς λόγους στη χώρα τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις