Κοσμος

Ωμός εκβιασμός από Τουρκία σε Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό παζάρι και τα ανταλλάγματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ερντογάν εκβιάζει Φινλανδία και Σουηδία που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν εκβιάζει Φινλανδία και Σουηδία που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ © EPA | Pixabay

Η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ζητώντας να ικανοποιηθούν πρώτα τα αιτήματά της για να πει το «ναι».

Η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλανικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτόν τον μήνα, εξαρτάται από τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (4/6) εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι τον περασμένο μήνα υπέβαλαν αίτηση για την ένταξη τους στη Συμμαχία, ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, βρέθηκαν αντιμετώπες με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιβαδικές χώρες ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχίσουν για να επιλύσουν τις διαφορές, ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έλαβε προτάσεις για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Τουρκία για ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία δεν είναι τουριστική αλλά εγγυάται την ασφάλεια

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επι θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία» είπε. Και πρόσθεσε: «Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική ή οικονομική συμμαχία. Είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα ότι θα συγκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα.

Η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη απόφαση από τα 30 κράτη μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της αν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ