Κοσμος

100 ημέρες πόλεμος: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε 10 νέα και δέκα εικόνες

Tι γνωρίζουμε έως σήμερα - Τα γεγονότα και οι αριθμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ukrania rossia polemos donetsk
Ουκρανός στρατιώτης παίρνει θέση για μάχη στο Ντονέντσκ @ EPA/STR

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Εκατό ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη - Τα δέκα πράγματα που ξέρουμε ως τώρα.

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ουκρανίας.

Έκτοτε, οι μάχες έχουν ενταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, κύματα προσφύγων έχουν δημιουργηθεί προς την κεντρικότερη Ευρώπη ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πληθαίνουν τα πακέτα κυρώσεων προς τη Ρωσία, πρόσωπα που συνδέονται με τη χώρα αλλά και τον Πούτιν.

Δέκα πράγματα που γνωρίζουμε σήμερα

zelenskyy
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολιντίμιρ Ζελένσκι @ EPA/DREW ANGERER / POOL

  1.  Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν επί του παρόντος περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι πρώτες γραμμές της μάχης εκτείνονται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια), ενώ 100 Ουκρανοί πεθαίνουν καθημερινά στην ανατολική Ουκρανία και άλλοι 450-500 άνθρωποι τραυματίζονται.

Sievierodonetsk ukraine refugees
Ηλικιωμένη πρόσφυγας στην κόλαση του Σεβεροντονέτσκ @ EPA/NUNO VEIGA

     2. Η Ουκρανία είχε «κάποια επιτυχία στις μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», είπε ακόμη ο Ζελένσκι. «Η κατάσταση εκεί είναι η πιο δύσκολη τώρα, όπως και στις κοντινές πόλεις και κοινότητες – Λισιχάνσκ, Μπακχμουτ και άλλες. Πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν μια ισχυρή ρωσική επίθεση».

azovstal
Καπνοί στο εργοστάσιο του Αζοφσταλ @ EPA/ALESSANDRO GUERRA

    3. Περίπου 800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρύβονται κάτω από το χημικό εργοστάσιο Αζοφσταλ στο Σεβεροντονέτσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Λουχάνσκ.

exchange market
Πίνακας μετοχών σε χρηματιστήριο @ EPA/Vega Alonso del Val

   4. Η Ουκρανία υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 25% την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον διψήφιο πληθωρισμό και να προστατεύσει το νόμισμά της, το οποίο έχει καταρρεύσει από την εισβολή της Ρωσίας. Στην πρώτη παρέμβαση στα επιτόκια μετά την επίθεση των στρατευμάτων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεφτσένκο, αύξησε το επιτόκιο αναφοράς από 10% σε 25%.

Stoltenberg nato
Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ @ EPA/OLIVIER HOSLET

     5. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι η συμμαχία ήταν σε επαφή με την Τουρκία για να βρει έναν «ενιαίο τρόπο» να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία για να συζητήσουν το θέμα.

 

Joe Biden White Hpuse
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο @ EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

      6. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με στόχο Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ελίτ, καθώς και πολλά γιοτ οι ιδιοκτήτες των οποίων συνδέονται με τον Πούτιν.

kirill moscow
O πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος @ EPA/MAXIM SHIPENKOV

      7. Η ΕΕ εξαίρεσε τελικά τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχη Κύριλλο, από τη λίστα κυρώσεων. Η αιτία είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν αλλά πάντως ανοίγει ο δρόμος σε έναν νέο γύρο κυρώσεων.

 

Ursula von der Leyen
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν @ EPA/UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

      8. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ αλλά και «το ηθικό μας καθήκον» να καταστήσουμε δυνατή την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ των 30 εθνών.

grain
Σιτάρι @ EPA/YAHYA ARHAB

      9. Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στη Μόσχα την Παρασκευή για να συζητήσει το άνοιγμα του δρόμου για εξαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Μετά την εισβολή, οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό, ενώ η Μόσχα ζητάει την άρση των κυρώσεων για να ανοίξουν τα λιμάνια.

Vladimir Putin
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν @ EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

10. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να διέφυγε απόπειρας δολοφονίας σύμφωνα με ισχυρισμούς ανώτατου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, αλλά και πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την. ίδια πηγή, ο πρόεδρος Πούτιν έχει προσβληθεί από καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπείες. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ