Κοσμος

Τέλος το lockdown για τη Σανγκάη και... ουρές για rapid test

Οι κάτοικοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 72 ώρες για να εισέλθουν σε χώρους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σανγκάη-Κορωνοϊός
Σανγκάη-Κορωνοϊός © ΕPA Pool

Στη Σανγκάη, μετά τη χαλάρωση του lockdown, οι κάτοικοι περιμένουν τώρα για ώρες σε σημεία διενέργειας τεστ για Covid.

Ενώ το διάρκειας δύο μηνών lockdown για τον κορωνοϊό έχει σε μεγάλο βαθμό αρθεί στη Σανγκάη, η ανακούφιση των κατοίκων δίνει γρήγορα τη θέση της στην απογοήτευση καθώς τώρα αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ και πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικά αποτελέσματα για να μπουν σε δημόσιους χώρους.

Το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της Κίνας ήρε τους περιορισμούς του lockdown για τους περισσότερους από τα 25 εκατ. κατοίκους χθες. Ωστόσο οι κάτοικοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID τις τελευταίες 72 ώρες για να εισέλθουν σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα και γραφεία –ή ακόμα και για να χρησιμοποιήσουν μετρό και λεωφορεία.

Οι αρχές έστησαν 15.000 σημεία ελέγχου και εκπαίδευσαν χιλιάδες εργαζομένους για να λαμβάνουν δείγματα από τους πολίτες και να τους ελέγχουν για Covid. Παρόλ' αυτά, χθες και σήμερα βλέπει κανείς μεγάλες ουρές εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι περιμένουν για δύο ώρες.

Ένας κάτοικος ανάρτησε φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μια πινακίδα σε σημείο διενέργειας τεστ με την προειδοποίηση ότι η αναμονή φθάνει τις 4,5 ώρες. Το hashtag "τεστ PCR Σανγκάη" συγκέντρωσε σήμερα 190 εκατ. θεάσεις στη Weibo, την αντίστοιχη κινεζική πλατφόρμα του Twitter.

«Βγήκα από τον εφιάλτη του lockdown για να μπω στον εφιάλτη των τεστ PCR 72 ωρών», ανέφερε κάτοικος της Σανγκάης.

«Είναι προβληματικό, αλλά δεν έχουμε επιλογή. Είναι προς το καλό όλων μας».

Άλλες κινεζικές πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σεντζέν, έχουν επιβάλει αντίστοιχα μέτρα βάσει της πανεθνικής πολιτικής για μηδενικά κρούσματα COVID που στόχο έχει να σπάσει κάθε αλυσίδα μετάδοσης.

Παρά τη βαθιά δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι αυστηροί περιορισμοί της Σανγκάης, η Κίνα έχει δεσμευθεί να παραμείνει σταθερή στη προσέγγισή της. Δηλώνει ότι η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων COVID χρειάζεται για να σωθούν ζωές και για να μην υποστεί υπερβολικές πιέσεις το υγειονομικό σύστημα, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να καταγράφονται μολύνσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ολοένα και πιο πολύ η διενέργεια τεστ COVID γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας: ο στόχος της Κίνας είναι να στήσει πολλά σημεία διενέργειας τεστ στις μεγάλες πόλεις ώστε οι κάτοικοι να μην χρειάζονται πάνω από 15 λεπτά περπάτημα για να φθάσουν σε κάποιο από αυτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ