Κοσμος

Κατάσχεση ελληνικών τάνκερ: Καρέ καρέ το ρεσάλτο των Ιρανών

Κατέβηκαν από ελικόπτερο - Από ιρανικό μέσο το βίντεο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βίντεο με την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς κομάντο στον Περσικό Κόλπο
Το βίντεο με την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από Ιρανούς κομάντο στον Περσικό Κόλπο @Twitter

Το βίντεο με την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Το ρεσάλτο στα δεξαμενόπλοια.

Το ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο από κομάντο που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), καταγράφεται σε βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται καρέ καρέ πώς Ιρανοί ένοπλοι κατέλαβαν τα πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο.

Οι εικόνες από το ρεσάλτο δίνονται στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ για την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό ιρανικό μέσο Press TV. «Πρόσφατα κυκλοφόρησαν πλάνα που δείχνουν τις δυνάμεις του IRGC να κατάσχουν ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή λόγω θαλάσσιων παραβιάσεων».

Πρόκειται για τα ελληνικά τάνκερ Delta Poseidon, της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, και Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στα χέρια των Ιρανών βρίσκονται 11 Έλληνες ναυτικοί. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες ναυτικοί παραμένουν πάνω στα πλοία. Το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό Κόλπο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς στα 2 υπό ομηρεία πλοία | 30/5/22 | ΕΡΤ

Το χρονικό της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τα δύο πλοία με ελληνική σημαία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς όμως να εισέλθουν σε αυτά. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού. Στη συνέχεια τα δύο τάνκερ κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες από τις ιρανικές αρχές.

Οι Ιρανοί κομάντο κατέβηκαν στα ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο με στρατιωτικά ελικόπτερα. Έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα δεξαμενόπλοια και αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δραματικοί διάλογοι των Ελληνών ναυτικών με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις, την ώρα που το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε σύσταση στα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα του Ιράν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ