Κοσμος

Ουκρανία: Η στιγμή που drone καμικάζι πέφτει πάνω σε ρωσικό τανκ (βίντεο)

Ποια είναι τα εξελιγμένα UAV που προκαλούν μεγάλες απώλειες στον ρωσικό στρατό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Drone καμικάζι στην Ουκρανία διαλύει ρωσικό τανκ. Το βίντεο από τη στιγμή που πέφτει πάνω του. Τα αμερικανικά UAV «Switchblade» που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Τρεις μήνες συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μάχες επικεντρώνονται πλέον στο Ντονμπάς, την περιοχή στα ανατολικά της χώρας που αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται, καταφέροντας σημαντικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις.

Ακολουθώντας τακτικές ανταρτοπόλεμου και αξιοποιώντας την αποτελεσματικότητα των drone και την ευελιξία των αντιαρματικών συστημάτων, έχουν καταφέρει να καταστρέψουν μεγάλο αριθμό ρωσικών τανκς. Η βρετανική εφημερίδα «Sun» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη στιγμή που drone - καμικάζι διαλύει ρωσικό τανκ. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το ειδικά εξοπλισμένο drone (UAV) με σημαντικό αριθμό εκρηκτικών, κατευθύνεται με ταχύτητα και συντρίβεται πάνω στο ρωσικό τανκ.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, περισσότεροι από 29.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο όρος Καμικάζι (Kamikaze) είναι ιαπωνική λέξη που χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να περιγράψει τις στρατιωτικές αποστολές αυτοκτονίας της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ιαπωνικά αεροσκάφη, φορτωμένα με εκρηκτικά, έπεφταν πάνω σε αμερικανικά πλοία.

Switchblade: Τα αμερικανικά drone καμικάζι που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί

Τον Μάρτιο δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είχε αναφερθεί στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που αποφάσισε να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, προκειμένου να τη βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία.

Έχοντας ήδη προμηθεύσει τους Ουκρανούς με τα άκρως αποτελεσματικά αντιαρματικά (Javelin) και τα ευέλικτα αντιαεροπορικά συστήματα (Stinger), οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία drones, τύπου Switchblade 300 και Switchblade 600. Πρακτικά, πρόκειται για «ιπτάμενα» αντιαρματικά, τα οποία καταστρέφονται πάνω στον στόχο, εξουδετερώνοντάς τον. Ακολουθούν 5 βασικά χαρακτηριστικά τους:

  1. Τα drone καμικάζι είναι εφοδιασμένα με κάμερα και μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο.
  2. Το βάρος τους, ανάλογα με τον τύπο, ξεκινά από τα 2,5 κιλά και φθάνει τα 22.
  3. Εκτοξεύονται από σωλήνα που τοποθετείται στο έδαφος.
  4. Αφού αναπτύξουν τα φτερά τους, μπορούν να μείνουν στον αέρα από 15 λεπτά (Switchblade 300) μέχρι 40 λεπτά (Switchblade 600).
  5. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η AeroVironment.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο με drone να καταστρέφει ρωσικό ελικόπτερο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις