Κοσμος

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το αντίο της NASA στον Vangelis του Διαστήματος

«Ad astra Vangelis»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι πια εδώ και η NASA τον αποχαιρετά με βίντεο από την εξερεύνηση του πλανήτη Δία. Η μουσική του Vangelis στην αποστολή Juno.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με τις μουσικές του συνθέσεις. Η μουσική του έφθασε μέχρι το Διάστημα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η μουσική του Vangelis «έντυσε» εικόνες της NASA από το Διάστημα και τους πλανήτες του Γαλαξία μας.

Πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δημιούργησε εκπληκτικές μουσικές, οι οποίες «έντυσαν» αρμονικά βίντεο της NASA με μαγευτικές εικόνες του Διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2001 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο «Μυθωδία» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε, ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ.

Επίσης, συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο ίδιος ο Vangelis χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο τότε υπουργός Παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε παγκόσμια θλίψη, με διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται στον διάσημο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Το αντίο της NASA στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

 Η NASA είπε το δικό της ξεχωριστό «αντίο» στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Στα social media ανέβασε ένα βίντεο αφιερωμένο σε διαστημική αποστολή για την εξερεύνηση του πλανήτη Δία. Η μουσική είναι του Vangelis.

Η ανάρτηση ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» και αναφέρει στη συνέχεια: «Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις