Κοσμος

Η ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ (εικόνες)

Το μήνυμα που έστειλε η Ουκρανή ορειβάτης Αντονίνα Σαμοΐλοβα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα με την ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ
Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα με την ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ @ Antonina Samoilova/Instagram

Στην κορυφή του Έβερεστ κυμάτισε η ουκρανική σημαία. Η Ουκρανή ορειβάτης Αντονίνα Σαμοΐλοβα έστειλε μήνυμα για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η Ουκρανή Αντονίνα Σαμοϊλοβα είναι η ορειβάτης που κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα το Έβερεστ. Τη στιγμή που ύψωνε την ουκρανική σημαία στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την επιστροφή της στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Τη στιγμή που κρατούσε τη σημαία με το σύνθημα «Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας», ο πατέρας και ο αδελφός της υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό και υπερασπίζονταν τη χώρα τους απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα δήλωσε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να λάβει περισσότερη βοήθεια μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι λυπηρό (…) Δεν είναι καλό για εμάς τους Ουκρανούς, επειδή χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, πρέπει όλος ο κόσμος να μας βοηθήσει. Δεν έχει τελειώσει ακόμη (ο πόλεμος) στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Ήξερα ήδη πριν από την αποστολή ότι θα ήμουν η μοναδική Ουκρανή φέτος στο Έβερεστ. Αυτό με παρακίνησε να φτάσω στην κορυφή γιατί ήξερα ότι αν δεν το έκανα εγώ, τότε ποιος;».

Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα βρισκόταν στην κορυφή Ορισάβα, το ψηλότερο βουνό του Μεξικού, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και αυτές οι πρώτες πληροφορίες για τον πόλεμο ήρθαν από την αδελφή της που κρυβόταν στο Κίεβο σε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Έβερεστ το ηθικό της είχε πέσει γιατί για πολλές ημέρες δεν είχε καμία επικοινωνία με τον πατέρα και τον αδελφό της, που έχουν δηλώσει εθελοντές στον ουκρανικό στρατό. Επιστρέφοντας στην Κατμαντού, ένιωσε τεράστια ανακούφιση όταν έμαθε ότι στην περιοχή τους τα πράγματα ήταν ήσυχα.

 

Αποθέωση για την Ουκρανή που κατέκτησε το Έβερεστ

Εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και αγνώστους έφτασαν στο κινητό της τηλέφωνο, όταν επέστρεψε στον καταυλισμό βάσης. «Τόνια, δεν είσαι μόνο το δικό μας καμάρι, είσαι το καμάρι της Ουκρανίας» της έγραψε ο πατέρας της.

Το Νεπάλ εξέδωσε φέτος 319 άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ σε ξένους ορειβάτες για την εαρινή περίοδο (μέσα Απριλίου-τέλη Μαΐου). Όλοι τους πρέπει να συνοδεύονται από τουλάχιστον έναν Νεπαλέζο οδηγό.

Η Αντονίνα Σαμοΐλοβα έχει βάλει στόχο να ενταχθεί σύντομα στο «κλειστό» κλαμπ των ορειβατών που κατάφεραν να αναρριχηθούν στις «επτά κορυφές», δηλαδή στα υψηλότερα βουνά επτά ηπείρων. Έχει ήδη στο ενεργητικό της το Κιλιμάντζαρο της Αφρικής, το όρος Ελμπρούς στον Καύκασο και το Βίνσον, την υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής.

Παράλληλα, ελπίζει ότι θα ξαναδεί την αδελφή της και τον ανιψιό της που έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στην Κροατία, αλλά και τον πατέρα και τον αδελφό της που παραμένουν στην Ουκρανία και πολεμούν τους Ρώσους. «Θέλω μονάχα να τους αγκαλιάσω» ξεκαθάρισε η Ουκρανή ορειβάτης Αντονίνα Σαμοΐλοβα που κυμάτισε την ουκρανική σημαία στην κορυφή του Έβερεστ.

«Θα ανέβω στο Έβερεστ για να υποστηρίξω τον ουκρανικό λαό, κάθε πολεμιστή, κάθε εθελοντή και όλους τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτόν τον φρικτό πόλεμο. Να τους δώσω δύναμη να πολεμήσουν μέχρι το τέλος» είχε δηλώσει πριν ξεκινήσει την ορειβατική αποστολή στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ukrainian climber on Everest to call for global support

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ