Κοσμος

Ουκρανία - Ζελένσκι: Απώλειες για τη Ρωσία που δεν έχει ξαναδεί για δεκαετίες

«Οι Ρώσοι δεν το συνειδητοποιούν λόγω προπαγάνδας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ουκρανία - Ζελένσκι: Απώλειες για τη Ρωσία που δεν έχει ξαναδεί για δεκαετίες © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ουκρανία - Ζελένσκι: O ρωσικός στρατός υπέστη τέτοιες απώλειες που η Ρωσία δεν έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορους πολέμους.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υποστεί στην Ουκρανία ήττες, τις οποίες η Ρωσία δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες, ενώ πολλοί Ρώσοι επηρεασμένοι από την προπαγάνδα δεν συνειδητοποιούν ακόμη πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες τους αυτές.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του επ’ ευκαιρία της Ημέρας μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του λαού των Τατάρων της Κριμαίας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Τα στρατεύματα κατοχής έχουν υποστεί ήδη τέτοιες ήττες, τις οποίες η Ρωσία έχει να δει δεκάδες χρόνια σε διάφορους πολέμους. Δηλητηριασμένοι από την κρατική προπαγάνδα, πολλοί Ρώσοι απλά δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Δεν θέλουν να δουν πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες τους με διάφορες έννοιες της λέξης. Άνθρωποι, οικονομία, πολιτισμός, μέλλον. Όμως η ζωή θα τους υποχρεώσει να αισθανθούν αυτές τις απώλειες».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι το 1944 εκτόπισαν τους Τατάρους της Κριμαίας από τη γη τους, και «οι τότε τύραννοι του λαού ήταν πεπεισμένοι ότι κανένας από τους εκτοπισμένους δεν θα επιστρέψει στο σπίτι του στην Κριμαία».

«Σήμερα επιχειρώντας να καταλάβουν την Ουκρανία και να καταστρέψουν την ζωή μας, οι σημερινοί τύραννοι του λαού, ήταν επίσης πεπεισμένοι ότι θα τα πετύχουν όλα και ότι εμείς τάχα δεν θα αντέξουμε. Αντέξαμε όμως και αγωνιζόμαστε για να επιστρέψουμε σε κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Και επιστρέφουμε», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανία: Aγωνία για την τύχη των περίπου 1.000 μαχητών του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ακριβής αριθμός Ουκρανών μαχητών του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν φτάνει τους 959 και όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε εδάφη που ελέγχονται από την Ρωσία. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος μεσολάβησε για την εκκένωση του Αζοφστάλ, κατέγραψε τα ονόματα όλων των παραδοθέντων μαχητών, ώστε να υπάρξουν στοιχειώδεις εγγυήσεις για την τύχη τους.

Η Ουκρανία ζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά δεν έχει δώσει δικό της αριθμό μαχητών που πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Ρώσους ώστε να απελευθερωθούν οι παραδοθέντες, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όσοι αιχμαλωτίστηκαν «θα έχουν μεταχείριση σε συμφωνία με τα διεθνή στάνταρντ». Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος είπε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να γίνεται ανταλλαγή με «ναζί εγκληματίες».

Σήμερα, ο ηγέτης των αποσχιστικών δυνάμεων του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι το μέλλον τους θα πρέπει να κριθεί σε δίκη, απορρίπτοντας το αίτημα των Ουκρανών. Ανάλογα μηνύματα έχουν εκπέμψει και άλλοι ρωσικοί παράγοντες. 

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Βουλή) Βιατσεσλάβ Βολοντίν δήλωσε ότι «πρόκειται για εγκληματίες πολέμου, οι οποίοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», ενώ ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, ένας από τους διαπραγματευτές της Ρωσίας στις συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, τους χαρακτήρισε «ανθρωπόμορφα κτήνη», που αξίζουν τη θανατική ποινή. Παράλληλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να κηρύξει το τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών δυνάμεων, 959 μαχητές έχουν παραδοθεί, ενώ 80 εξ αυτών είναι τραυματίες.  Ο Πουσίλιν, πάντως, σύμφωνα με τοπικά μέσα, υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του τάγματος που υπερασπιζόταν το εργοστάσιο δεν έχει παραδοθεί. 

Η άλωση της Μαριούπολης σταθεροποιεί τα ρωσικά κέρδη στο νότιο μέτωπο, αποκαθιστώντας την εδαφική συνέχεια σε μια μεγάλη λωρίδα, μήκους 800 χιλιομέτρων, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Λουγκάνσκ, περνώντας από την Κριμαία. Ωστόσο η γενική εικόνα των επιχειρήσεων παραμένει άκρως προβληματική για τη Ρωσία, με την ουκρανική αντεπίθεση στα βορειοανατολικά να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ