Κοσμος

Η Σουηδία υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η άρνηση του Ερντογάν δεν πτόησε τους Σκανδιναβούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδία: Η ΥΠΕΞ υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ
Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ © ΑP/EPA Pool

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε υπέγραψε το έγγραφο του αιτήματος της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως είχε ανακοινωθεί και χθες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε το πρωί την αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία» ανέφερε η κ. Λίντε.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (σ.σ. η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρίνισε πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. 

Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.

Έτσι λοιπόν η χθεσινή ημέρα καταγράφηκε ως ιστορική για το ΝΑΤΟ, καθώς η Σουηδία, ακολουθώντας με μία ημέρα καθυστέρηση τη Φινλανδία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στη Συμμαχία, τερματίζοντας δύο αιώνες ουδετερότητας. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ