Κοσμος

Ισραήλ: Συγκρούσεις στο νοσοκομείο που βρίσκεται η σορός της δολοφονημένης δημοσιογράφου

Σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
palistini_aljazeera_dimosiografos_sirin_kideia_kidia.jpg
Κηδεία Παλαιστίνιας δημοσιογράφου © ΕPA Pool

Συγκρούσεις ξέσπασαν στον περίβολο του νοσοκομείου Σαν Ζοζέφ της Ιερουσαλήμ κατά την έξοδο του φερέτρου με τη σορό της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στον περίβολο του νοσοκομείου Σαν Ζοζέφ της Ιερουσαλήμ κατά την έξοδο του φερέτρου με τη σορό της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ. Αιτία, η ισραηλινή αστυνομία, που διέλυσε το πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες.

Η δημοσιογράφος του δικτύου Al Jazeera, χριστιανή με αμερικανική υπηκοότητα χτυπήθηκε από σφαίρα ενώ κάλυπτε τις ισραηλινές επιδρομές στην πόλη Τζενίν και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο και τους δημοσιογράφους του Al Jazeera.  

Η Αμπού Άκλεχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo πριν το Al Jazeera, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Η ίδια εργαζόταν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο από την αρχή της πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντας, το 2000.

Ισραήλ: Δεν έχει προσδιοριστεί η προέλευση των πυρών που σκότωσαν την Παλαιστίνια δημοσιογράφο 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως δεν είναι δυνατό προσώρας να προσδιοριστεί η προέλευση των πυροβολισμού που σκότωσε την Αμπού Άκλεχ, που είχε επίσης και την αμερικανική υπηκοότητα, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς του.

«Το συμπέρασμα της προκαταρκτικής έκθεσης είναι πως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί από πού προήλθε ο πυροβολισμός που χτύπησε και σκότωσε τη δημοσιογράφο» στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωση.

«Η έρευνα δείχνει πως υπάρχουν δύο πιθανότητες για την προέλευση του πυροβολισμού που τη σκότωσε», σύμφωνα με τον στρατό.

Η πρώτη είναι εκείνη «ενός πυροβολισμού από Παλαιστίνιους ένοπλους άνδρες (στην κατεύθυνση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων), ενώ εκατοντάδες σφαίρες εκτοξεύονταν από διιάφορα σημεία», εκτίμησε η πηγή αυτή.

«Η άλλη επιλογή είναι πως κατά την ανταλλαγή πυρών, ένας από τους (Ισραηλινούς) στρατιώτες εκτόξευσε μερικές σφαίρες από ένα τζιπ με τη βοήθεια τηλεοσκοπικού σκοπεύτρου προς έναν τρομοκράτη που πυροβολούσε εναντίον του οχήματός του», ανέφερε ο στρατός για τον οποίο «είναι πιθανό η δημοσιογράφος που βρισκόταν κοντά στον τρομοκράτη (...) να επλήγη».

Δυτική Όχθη: Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Τζενίν

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης πέθανε από τραύματα που υπέστη την Παρασκευή (13/5) κατά τη διάρκεια επιδρομής κοντά στην πόλη Τζενίν, όπου δέχθηκε τη σφαίρα στο κεφάλι η δημοσιογράφος του Al Jazeera, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, «σήμερα χάσαμε έναν πραγματικό ήρωα, τον Νόαμ Ραζ -έναν γενναίο μαχητή… (κατά τη διάρκεια μιας) περίπλοκης και ευαίσθητης επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στη Τζενίν τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/5). Ένας φωτογράφος του Associated Press άκουσε ισχυρούς πυροβολισμούς και εκρήξεις και είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει ένα σπίτι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ