Κοσμος

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν στη Χεράτ απαγορεύουν σε γυναίκες να δειπνούν με άνδρες στα εστιατόρια

Το μέτρο αφορά και παντρεμένα ζευγάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι γυναίκες στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν κάθονται χωριστά από τους άνδρες στα εστιατόρια
Οι γυναίκες στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν κάθονται χωριστά από τους άνδρες στα εστιατόρια © EPA/POOL

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στην πόλη Χεράτ σε γυναίκες να δειπνούν μαζί με άνδρες. Η απαγόρευση αφορά και τα παντρεμένα ζευγάρια.

Στο δυτικό Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ απαγόρευσαν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι, δήλωσε σήμερα μια επίσημη πηγή.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το καλοκαίρι του 2021, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν έγιναν «αόρατες» διά νόμου.

Οι ελευθερίες των γυναικών περιορίζονται συνεχώς, παρά τις αντίθετες «υποσχέσεις» που είχαν δώσει οι Ταλιμπάν στον ΟΗΕ, με ολοένα και περισσότερους διαχωρισμούς με βάση το φύλο να επιβάλλονται. Αξιωματούχος του Υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στη Χεράτ, ο Ριαζουλάχ Σεράτ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι αρχές διέταξαν «οι άνδρες και οι γυναίκες στα εστιατόρια να μένουν χωριστά».

Και οι παντρεμένοι στο Αφγανιστάν κάθονται χωριστά στα εστιατόρια

Οι ιδιοκτήτες έχουν προειδοποιηθεί προφορικά για το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει ακόμη και για όσους είναι ένα «παντρεμένο ζευγάρι».

Γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι πήγε σε ένα εστιατόριο την Τετάρτη με τον σύζυγό της, αλλά ο διευθυντής τους ζήτησε να καθίσουν χωριστά», με αποτέλεσμα να φύγουν χωρίς να φάνε.

Ο Σαφιουλάχ, ένας διευθυντής εστιατορίου, επιβεβαίωσε ότι του δόθηκε εντολή να επιβάλει αυτόν τον διαχωρισμό. «Πρέπει να υπακούσουμε σε αυτήν τη διαταγή, αλλά έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας» ξεκαθάρισε.

Πληθαίνουν οι απαγορεύσεις για τις γυναίκες στην επαρχία Χεράτ

Ο Σεράτ ανέφερε ότι το υπουργείο επέβαλε επίσης τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών σε δημόσια πάρκα στη Χεράτ, ορίζοντας ημέρες επίσκεψης για κάθε φύλο.

Οι αρχές της πόλης είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες. Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ότι ήταν στην προηγούμενη ηγεσία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Υποχρεωτικα με μπούρκα κυκλοφορούν πλέον οι γυναίκες στο Αφγανιστάν
Υποχρεωτικα με μπούρκα κυκλοφορούν πλέον οι γυναίκες στο Αφγανιστάν © EPA/POOL

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, μπλοκάροντας την πρόσβαση στο γυμνάσιο ή ακόμη και περιορίζοντας το δικαίωμά τους να μετακινηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσαν επίσης ένα διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ