- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χένρι Κίσσιγκερ: Ο Πούτιν υπερτίμησε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία
Τι υποστηρίζει ο 98χρόνος σήμερα διπλωμάτης
Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος Χένρι Κίσσιγκερ μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Πούτιν σε εκδήλωση.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977) επί Τζέραντ Φόρντ και πάλαι ποτέ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου (1969 – 1975) επί Ρίτσαρντ Νίξον, ένας από τους πιο εμβληματικούς Αμερικανούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Χένρι Κίσσινγκερ σχολίασε τις εξελίξεις στην Ουκρανία σε εκδήλωση των Financial Times.
Ως ένας διπλωμάτης που είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών στα ανοιχτά μέτωπα των σχέσεων της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, o Kίσσινγκερ είπε χαρακτηριστικά «Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία».
Όπως ανέφερε στον Εντούαρντ Λους «Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν είναι φυσικό για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα απέναντι σε όλα τα προβλήματα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι δεν είναι συνετό να παίρνουμε aντίθετη θέση απέναντι σε δύο αντιπάλους με τρόπο που να τους φέρνει κοντά, και μόλις υιοθετήσουμε αυτή την αρχή στις σχέσεις μας με την Ευρώπη και στις εσωτερικές μας συζητήσεις, νομίζω ότι η ιστορία θα μας δώσει ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε τη διαφοροποιημένη προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα γίνουν στενοί φίλοι της Δύσης, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα θα (σ.σ. πρέπει να) αφήνουμε ανοιχτή την επιλογή μιας διαφορετικής προσέγγισης».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο έχει συναντηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές, ο 98χρόνος Κίσσινγκερ δήλωσε «Έχω συναντήσει τον Πούτιν ως μελετητής των διεθνών σχέσεων περίπου μία φορά το χρόνο για μια περίοδο ίσως 15 ετών για καθαρά ακαδημαϊκές στρατηγικές συζητήσεις. Πιστεύω ότι οι βασικές του πεποιθήσεις είναι ένα είδος μυστικιστικής πίστης στη ρωσική ιστορία ... και ότι αισθάνεται προσβεβλημένος. Προσβλήθηκε και απειλήθηκε (κατά τον ίδιο) επειδή η Ρωσία ήταν αντιμέτωπη με την απορρόφηση ολόκληρης αυτής της περιοχής από το ΝΑΤΟ. Δεν είχα προβλέψει μια επίθεση του μεγέθους της κατάληψης μιας αναγνωρισμένης χώρας, κάτι που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση...δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση που αντιμετώπιζε διεθνώς ούτε και τις ικανότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.