Κοσμος

Έξαλλος ο Κον Μπεντίτ για τη συμφωνία Οικολόγων με Μελανσόν

«Είναι απάτη, δεν ντρέπεστε;»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιδράσεις Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για τη συμφωνία Οικολόγων με Μελανσόν
Αντιδράσεις Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για τη συμφωνία Οικολόγων με Μελανσόν EPA/PATRICK SEEGER

Αντιδράσεις Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για τη συμφωνία Οικολόγων με Μελανσόν: «Είναι απάτη, δεν ντρέπεστε;».

Μέσα από τη στήλη τους στη «Le Monde», τρεις πρώην ευρωβουλευτές και ιδρυτικά μέλη της EELV, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο Ζοσέ Μποβέ και ο Ζαν Πολ Μπεσέ εξαπέλυσαν επίθεση στη νέα λαϊκή κοινωνική και οικολογική ένωση (Nupes) που ανακοινώθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου.

Ενδεικτικό της αντίδρασής τους είναι ότι το άρθρο των πρώην ευρωβουλευτών έχει τίτλο: «Η συμφωνία των Οικολόγων με το κόμμα Μελανσόν είναι μια απάτη».

Σημειώνεται ότι το ριζοσπαστικό κόμμα του Μελανσόν, «Ανυπότακτη Γαλλία» ενώθηκε με το Σοσιαλιστικό κόμμα, το Κομμουνιστικό κόμμα και το κόμμα των Οικολόγων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2022, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον χώρο της γαλλικής αριστεράς.

Αντιδράσεις για τη συμφωνία με Μελανσόν: Τι αναφέρουν οι τρεις ευρωβουλευτές 

Δεν ντρέπεστε σύντροφοι των Οικολόγων-Πράσινων; Το να υπογράψετε συμφωνία με τους εθνικιστές της Ανυπότακτης Γαλλίας, απαρνούμενοι έτσι άλλα ρεύματα σκέψης που οικοδόμησαν την ανθρώπινη πρόοδο ανά τους αιώνες, σημαίνει για μας ότι θυσιάσατε το ουσιώδες: την αρχή της δημοκρατίας.

Είναι μείζων πολιτική βιοπραγία την οποία διαπράξατε εναντίον του διαμαντιού της ανθρώπινης κληρονομιάς, να εγκαταλείψετε δηλαδή το καλύτερο που μας απαρτίζει και, παρά τις διαφορές μας, μας κρατάει ενωμένους, οικολόγους, σοσιαλδημοκράτες, χριστιανο-δημοκράτες, φιλελεύθερους και δημοκρατικούς. Άγρια νύχτα αυτή η 1η Μάη 2022, η οποία θα μείνει στα χρονικά σαν τραγικό πισωγύρισμα, όταν υπογράψατε μια φρικαλεότητα, αντίθετη με τον μοναδικό βιώσιμο και ποθητό ορίζοντας της ανθρωπότητας: την ελευθερία.

«Ιστορική» η συμφωνία, λέτε. Όντως! Υπό τον μανδύα μιας ψευδο «μη ταύτισης» που βάζει στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα στον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογράψατε μια «συμφωνία» με αυτούς που μονίμως συντηρούν την ασάφεια όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες. Κάθεστε δηλαδή στα δεξιά του αφέντη του Κρεμλίνου και των συνεργατών του. Και το κάνετε τη στιγμή που το χειρότερο σενάριο γράφεται μπροστά στα μάτια μας, μια κυνική επίδειξη αιματοχυσίας, θανάτων, δολοφονιών, βιασμών, καταστροφών, πόνου.

Αποφεύγοντας σχολαστικά να αναφέρετε την Ουκρανία, που έχει γίνει σήμερα η πατρίδα των ελευθεριών και το μνημείο του μέλλοντος όλων μας, βάζοντας συνειδητά κάτω από το χαλί μια βασική αρχή του πολιτισμού, ουσιαστικά σιωπάτε μπροστά στους αντιπάλους της δημοκρατίας και της ελευθερίας, δηλαδή υποχωρείτε μπροστά στους εχθρούς των λαών και του ανθρώπινου καλού. Πρόκειται για απάτη.

Η Ευρώπη είναι το παράπλευρο θύμα της συμφωνίας σας με την Ανυπότακτη Γαλλία. Για να δικαιολογήσετε τη θέση σας των νεοφώτιστων στην ανυποταγή, αραδιάζετε αντιφάσεις και ψέματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζαμε τις επιφυλάξεις της Ανυπότακτης Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ξέραμε την συστημική της περιφρόνηση και το κρυφό plan B για έξοδο από την ΕΕ.

Αλλά με το να καλείτε εσείς σε «ανυπακοή» στις ευρωπαϊκές συμφωνίες, στην αλληλεγγύη και στην αμοιβαιότητα, είναι σαν να ξεκινάτε αντάρτικο εναντίον της Ευρώπης, στο όνομα του εθνικισμού. Και είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια περιπέτεια ειρήνης και συνεργασίας, αντίθετα με την καταστροφική δύναμη του Πούτιν του οποίου γίνατε πραγματικά συνεργοί.

Μην κάνετε λάθος: εμείς είμαστε απόλυτα οπαδοί της σύγκλισης των απόψεων, πεπεισμένοι ότι η ένωση γύρω από πλειοψηφικά πολιτικά σχέδια είναι ο πρωταρχικός σκοπός, αν θέλουμε να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων του αιώνα μας, ακόμη και με όσα δεν μας ενώνουν. Ξέρουμε ότι πρέπει να αποδεχθούμε απαραίτητους συμβιβασμούς ώστε να ξεπεράσουμε τους διχασμούς και να οικοδομήσουμε μια κινητήριο δύναμη. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για διαφορές προγραμμάτων γύρω από τις συντάξεις ή την τιμή των προϊόντων.

Με αυτή την απαράδεκτη συμφωνία καταδικάζετε μια θεμελιώδη αρχή των κοινωνιών μας, τη δημοκρατία καθώς και την συνέχειά της, την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ποδοπατάτε το πολυτιμότερο κομμάτι μας. Δεν μπορούμε παρά να σας εκφράσουμε το θυμό και την αηδία μας.

Η πολιτική Οικολογία θα απαξιωθεί εντελώς πέφτοντας στην αγκαλιά ενός τυχάρπαστου ριζοσπαστισμού, με αμφιλεγόμενες συναναστροφές. Γιατί πρέπει να μη δεχτούμε την πολύπλοκη πραγματικότητα και να απορρίψουμε την οικολογική αναθεώρηση; Γιατί αυτή η συστηματική άρνηση και αυτή η επαναλαμβανόμενη τύφλωση; Δεν έχετε ακούσει τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον οικολόγο υπουργό Γερμανίας που είπε:

«Όταν ο πραγματικός κόσμος αναπτύσσεται τόσο ριζικά, πρέπει να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας. Η ευθύνη μας, ως Οικολόγοι, είναι να κάνουμε τα πάντα, όπου κι αν βρισκόμαστε, ώστε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και τη συνοχή της. Επιπλέον πρέπει να οπλίσουμε την Ουκρανική αντίσταση. Η γενιά μας φέρει αυτή την ιστορική ευθύνη. Ως οικολόγος υπουργός, είμαι υπεύθυνος ώστε να επιταχύνω την ενεργειακή μετάβαση για να απελευθερωθούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή την καταραμένη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία».

Και ενώ το μέλλον μας, ως ελεύθεροι άνθρωποι, εξαρτάται αποκλειστικά από την ικανότητά μας να υψώσουμε ένα καθαρό και ξάστερο όχι στις δικτατορίες, ακόμη και με το όπλο στο χέρι, αν χρειαστεί, εσείς οδηγείτε τους Οικολόγους στο αδιέξοδο ενός ντροπιαστικού συμβιβασμού, αντίθετου με τις αξίες τους. Το 1936, το Λαϊκό Μέτωπο θυσίασε την ισπανική Δημοκρατία. Εσείς προδίδετε την Ουκρανία! Ποιος θα σταματήσει την κατρακύλα σας;

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ