Κοσμος

Μαριούπολη: Καρέ καρέ η είσοδος των Ρώσων στο εργοστάσιο Αζόφσταλ (βίντεο)

Οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν να αντιστέκονται

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, με ρωσικά τεθωρακισμένα να μπαίνουν μέσα στη χαλυβουργία
Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, με ρωσικά τεθωρακισμένα να μπαίνουν μέσα στη χαλυβουργία © YouTube/The Sun

Στη Μαριουπόλη οι Ρώσοι μπήκαν στο εργοστάσιο Αζόφσταλ. Συνεχίζονται οι μάχες με τους Ουκρανούς μαχητές στη χαλυβουργία. Βίντεο με τους βομβαρδισμούς.

Στη Μαριούπολη ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο εργοστάσιο Αζόφσταλ. Όπως καταγγέλλει το Κίεβο, η Ρωσία «προσπαθεί να αφανίσει» τους τελευταίους υπερασπιστές της χαλυβουργίας παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει από σήμερα το πρωί και για τρεις ημέρες εκεχειρία, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί δρόμοι και να φύγουν οι άμαχοι.

«Οι Ρώσοι κατακτητές ασχολούνται με το να αποκόψουν και προσπαθούν να αφανίσουν τις ουκρανικές μονάδες στο Azovstal» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, το πρωί, ο ουκρανικός στρατός.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα ρωσικά στρατεύματα «ξεκίνησαν και πάλι την επίθεσή τους με την υποστήριξη αεροπλάνων, με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ένα 24ωρο αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα τηρήσουν εκεχειρία για τρεις συνεχείς ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα στις 08.00 το πρωί, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι που παραμένουν στο Azovstal, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, είναι περίπου 200.

Video appears to show attack on Ukraine's Azovstal steelworks

Civilians sheltering at Azovstal steelworks in Mariupol evacuate

Οι Ρώσοι μπήκαν στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζόφσταλ στη Μαριούπολη

Ο Ντένις Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη, επεσήμανε σε βίντεο την Τετάρτη το βράδυ στο διαδίκτυο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στο Azovstal, όπου μαίνονται «σφοδρές και αιματηρές μάχες».

«Πριν από δύο ημέρες ο εχθρός κατάφερε να εισέλθει στον χώρο του εργοστασίου» ανέφερε σε αυτό το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Και πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μου που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντισταθούν στην επίθεση του εχθρού. Είμαι ευγνώμων προς όλο τον κόσμο για την τεράστια στήριξη που προσέφερε στο οχυρό της Μαριούπολης. Οι στρατιώτες μας την αξίζουν».

Azov commander describes 'bloody battle' for Mariupol's Azovstal

Ukrainian POWs 'could be paraded in Moscow' as Mariupol fighting 'bloody battles' at Azovstal plant

Εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη - Το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης

Η χαλυβουργία Azovstal με τις τεράστιες εγκαταστάσεις της και το υπόγειο δίκτυό της είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των Ουκρανών μαχητών έναντι των Ρώσων στρατιωτών που πολιορκούν τη Μαριούπολη, τη σημαντική πόλη-λιμάνι μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα από τις αρχές Μαρτίου. Η κατάληψή της θα αποτελέσει σημαντική νίκη για τη Μόσχα στην προσπάθεια που κάνει να δημιουργήσει έναν παραθαλάσσιο δρόμο από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την -παράνομα προσαρτημένη- Κριμαία.

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε να συνεχιστούν οι απομακρύνσεις πολιτών από τη Μαριούπολη, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού. «Παλεύουμε μαζί για να σώσουμε κάθε άνθρωπο, κάθε κάτοικο της Μαριούπολης» κατέληξε.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», φαίνεται η στιγμή που ρωσικά τεθωρακισμένα μπαίνουν μέσα στη χαλυβουργία Αζόσταλ και προωθούνται σε νέες θέσεις, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί.

Donetsk separatists 'storm' Azovstal steel plant and launch bunker busting bombs

Στη Μαριούπολη κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου

Εν τω μεταξύ, ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε την Τετάρτη (04.05) το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Κιριένκο είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Μεταξύ άλλων πήγε στη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, που βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων. Όπως έγινε γνωστό, ο Κιριένκο μαζί με τον Αντρέι Τούρτσακ (γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν) πήγαν και στην πόλη Βολνοβάχα.

Ο Ντένις Πουσίλιν ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη των συγκεκριμένων αξιωματούχων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ πως «η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα».

Έκκληση Ζελένσκι για τους αμάχους στη χαλυβουργία Αζόφσταλ

Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να σωθούν οι τραυματίες που βρίσκονται στη χαλυβουργία Azovstal, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Άμαχοι που γλίτωσαν από το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, φθάνουν στη Ζαπορίζια
© EPA/ROMAN PILIPEY

Οικογένεια που απομακρύνθηκε από το εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκούν οι Ρώσοι
© EPA/ROMAN PILIPEY

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε» δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γκουτέρες. Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, παραμένουν στις υπόγειες στοές του εργοστασίου στη Μαριούπολη.

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι άλλοι άμαχοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη μετά τους 300 που κατάφεραν να βγουν.

Civilians must be dug from Azovstal steelworks by hand, says Zelenskiy

Οι άμαχοι που έφυγαν από το εργοστάσιο Αζόφσταλ μιλούν για το δράμα που έζησαν

Ο ΟΗΕ συμμετείχε την Κυριακή σε επιχείρηση απομάκρυνσης 300 και πλέον αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

Η Ελίνα Τσιμπουλτσένκο έφτασε με λεωφορείο στη Ζαπορίζια, την ουκρανική πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Απομακρύνθηκε από τη χαλυβουργία κατά τη διάρκεια επιχείρησης υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού. Στις πρώτες της δηλώσεις περιγράφει τα όσα δραματικά βίωσε στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρομακτικά ήταν να κάθεσαι στο βρεγμένο και σκοτεινό υπόγειο, την ώρα που όλα γύρω σου τρέμουν από τους βομβαρδισμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ukrainian evacuee describes months of horror inside Azovstal bunker

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ