Κοσμος

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αζόφσταλ

Eπιβεβαιώνουν οι Ουκρανοί αλλά λένε ότι «δεν έχει πέσει»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: «Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Αζοφστάλ»
Το εργοστάσιο του Azovstal © ΕPA Pool

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανέφερε απόψε ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.  Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν σε επαφή με τους μαχητές που βρίσκονται εντός του χώρου του αχανούς εργοστασίου. Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι είχε χαθεί η επικοινωνία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται πλέον υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Σε μια ζωντανή μετάδοση στο Twitter, δήλωσε ότι η χαλυβουργία Azovstal, η οποία παραμένει ο τελευταίος θύλακας των ουκρανών μαχητών στην πόλη, εξακολουθεί να «κρατάει».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, η επικοινωνία με τους Ουκρανούς μαχητές χάθηκε στη συνέχεια και ήταν άδηλο αν ζουν ή αν έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μάλιστα, οι Ουκρανοί έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που οι Ρώσοι χτυπούν με θερμοβαρική βόμβα τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, λίγο πριν χαθεί η επικοινωνία με τους μαχητές που βρίσκονταν στα υπόγεια.

Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ διέψευδε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις. «Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Οι αρχές της πόλης λένε ότι περίπου εκατοντάδες άμαχοι και περισσότερα από 30 παιδιά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο, του οποίου το τεράστιο δίκτυο υπόγειων αποθηκών έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ