«Ιερός πόλεμος» επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε τον Κύριλλο «παπαδοπαίδι του Πούτιν»
Αντίδραση της Ρωσικής διπλωματίας και εκκλησίας
Ο Πάπας δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν» γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ποντίφικας είχε δηλώσει στην συνέντευξη πως «μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Τα πρώτα είκοσι, με ένα χαρτί στο χέρι, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό” ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως “ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν».
Το Πατριαρχείο σχολιάζει πως «είναι απίθανο οι δηλώσεις του Πάπα να συνεισφέρουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου” μεταξύ των δύο Εκκλησιών. “Ζούμε σε διαφορετικά πεδία ενημέρωσης” εφόσον “τα Δυτικά ΜΜΕ δεν έχουν μιλήσει σχεδόν καθόλου για κάποια γεγονότα» σύμφωνα με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Σύμφωνα με την Ρωσική πλευρά, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφερόμενος στους λόγους της σύρραξης, «παρατήρησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 με τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο, που οδήγησαν σε αλλαγή εξουσίας” στη χώρα, και μάλιστα αναφέρθηκε σε βίαια επεισόδια μεταξύ ειρηνικών ρωσόφωνων διαδηλωτών και ναζιστικών ομάδων. Σύμφωνα λοιπόν με το Πατριαρχείο “όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση. Αυτό το φρικτό «μάθημα» από την Οδησσό επηρέασε την απόφαση του λαού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του».
Παράλληλα, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε πως «στο τέλος της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία είχε καθησυχαστεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινούταν “ούτε μια ίντσα προς τα Ανατολικά. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση αθετήθηκε” και έτσι “δημιουργήθηκε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση: τα σύνορα του ΝΑΤΟ βρίσκονται 130 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη, ο χρόνος πτήσης των πυραύλων είναι ολίγων λεπτών». Το σημείωμα τονίζει πως «εάν η Ουκρανία γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ, ο χρόνος πτήσης στη Μόσχα θα ήταν επίσης ολίγων λεπτών. Η Ρωσία δεν μπορούσε και δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό».
Τέλος, στην συνομιλία με τον Πάπα ο Πατριάρχης φαίνεται να υπογράμμισε πως “φυσικά, αυτή η κατάσταση με πληγώνει βαθιά. Το ποίμνιό μου είναι και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κυρίως Ορθόδοξοι” και έκλεισε λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό στις παρούσες συνθήκες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.