Κοσμος

Ουκρανία: Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν την 9η Μαΐου

Τι απαντά το Κρεμλίνο για την εθνική επιστράτευση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν την 9η Μαΐου
Ουκρανία: Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν την 9η Μαΐου © EPA/VALERIY SHARIFULIN

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσία 9η Μαΐου: Ο Πούτιν εξετάζει διάφορες επιλογές για να απαντήσει στο πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα εικασίες ότι ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Ουκρανία - Ρωσία 9η Μαΐου: Οι επιλογές για το εμπάργκο στο πετρέλαιό

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη σήμερα πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, ότι ζήτησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Ουκρανία - Κυρώσεις ΕΕ στη Ρωσία: Σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε σήμερα (4/5) από το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο και περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πρόσθετη καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης, όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι ακόμα ένα μήνυμα στους δράστες του Κρεμλίνου: γνωρίζουμε ποιοι είστε, θα σας κρατάμε υπόλογους και δεν θα διαφύγετε», πρόσθεσε.

Δεύτερον, το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που κατέχει περίπου το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. «Χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τρίτον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην ΕΕ, ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τέταρτον, το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία.

Πέμπτον, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ