- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Starbucks πήρε μέτρα υπέρ των εργαζομένων υπό τον φόβο δημιουργίας συνδικάτου
Οι εργαζόμενοι σε 250 καταστήματα της Starbucks έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου
Η Starbucks ανακοίνωσε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, την ώρα που επεκτείνεται ένα κίνημα υπέρ της ίδρυσης εργατικού συνδικάτου στην εταιρεία.
Η Starbucks ανακοίνωσε χθες Τρίτη μια σειρά μέτρων υπέρ των εργαζομένων της, κυρίως αυξήσεις μισθών, την ώρα που στην αλυσίδα καφέ επεκτείνεται ένα κίνημα υπέρ της ίδρυσης εργατικού συνδικάτου, κατά του οποίου τάχθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας.
Η αλυσίδα καφέ έδωσε διευκρινίσεις για τις αυξήσεις μισθών τις οποίες είχε ανακοινώσει νωρίτερα, βάσει των οποίων ο κατώτατος μισθός στα καταστήματα στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί από την 1η Αυγούστου στα 15 δολάρια την ώρα.
Η αύξηση αυτή καθώς και ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης των καταστημάτων της Starbucks θα κοστίσουν 200 εκ. δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των δαπανών της εταιρείας για το 2022 στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο στην ιστορία της κίνημα των εργαζομένων της, οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν σε συνδικάτο.
Συνολικά από το τέλος του 2021 οι εργαζόμενοι σε 250 καταστήματα της Starbucks έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου, σύμφωνα με το Starbucks Workers United. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συνδικάτα σε 47 υποκαταστήματα έπειτα από τη διεξαγωγή ψηφοφοριών.
Στη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας ο επικεφαλής της Starbucks Χάουαρντ Σουλς, ο οποίος ανέλαβε ξανά τα ηνία της στις αρχές Απριλίου, εξήγησε για ποιο λόγο τάσσεται κατά της ίδρυσης συνδικάτου στην εταιρεία.
«Αυτοί οι νέοι έχουν λογικές ανησυχίες», επεσήμανε ο 60χρονος Σουλτς. «Βλέπουν αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα που γεννιέται ως πιθανή λύση».
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και ένα πολύ πιο θετικό όραμα για την κοινωνία μας που βασίζεται στο να ακούμε, στην επικοινωνία και τη συνεργασία», εξήγησε ο Σουλτς.
«Οι αξίες μας δεν ήταν ποτέ αποτέλεσμα παρεμβάσεων από μια εξωτερική οντότητα», πρόσθεσε ο ίδιος υπονοώντας ότι η επιθυμία των εργαζομένων στη Starbucks να ιδρύσουν συνδικάτο προέρχεται από άτομα που δεν συνδέονται με την εταιρεία.
Ο Σουλτς επεσήμανε εξάλλου ότι η Starbucks σκοπεύει να υιοθετήσει από τον Σεπτέμβριο νέες πρωτοβουλίες υπέρ των εργαζομένων, όπως η δυνατότητα να δίνεται φιλοδώρημα στις διαδικτυακές παραγγελίες αλλά και ένα σύστημα μοιράσματος των εσόδων, το οποίο όμως δεν εξήγησε πώς θα λειτουργεί.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει αποχωρήσει δύο φορές από την εταιρεία το 2000 και το 2017, δήλωσε ότι αυτές οι νέες πρωτοβουλίες θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα καταστήματα οι εργαζόμενοι των οποίων δεν έχουν συνδικαλιστεί.
Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να θεωρηθούν ως ένα ακόμη επιχείρημα προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι της Starbucks να ψηφίσουν κατά της ίδρυσης συνδικάτου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν ιρανικά μέσα
Η ανάρτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κατέρρευσε πεζογέφυρα στην παραλία El Bocal - Επτά έπεσαν στο νερό και τους βράχους
Το Ιράν απείλησε αυτή την εβδομάδα να επιτεθεί σε όσα σκάφη διέρχονται από την περιοχή
Ισχυρές εκρήξεις και πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αναστάτωση στην περιοχή του προξενείου
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ρίξει πάνω από 4.000 βόμβες σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν
Το Arctic Metagaz καίγεται ανοικτά της Μάλτας - Σενάρια για ουκρανική επίθεση
Επαφές με Κούρδους ηγέτες και περιφερειακούς παίκτες εν μέσω κλιμάκωσης
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Οργή στο Οβάλ Γραφείο για Λονδίνο και Μαδρίτη, κλιμάκωση στην τέταρτη ημέρα επιθέσεων
Συναγερμός και στο κτήριο του Παλάτσο Γκρατσιόλι
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κακοποίησης και διαδικτυακής παρενόχλησης στην Ευρώπη
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.