Κοσμος

Guardian: Η Ρωσία αναπτύσσει εκπαιδευμένα δελφίνια στη ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας

Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες από τη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δελφίνια κολυμπούν στη θάλασσα
Δελφίνια © Pixabay / werdepate

Η Ρωσία αναπτύσσει εκπαιδευμένα δελφίνια στη ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας - Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες - Οι αναλύσεις από το Ναυτικό Ινστιτούτο ΗΠΑ

Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκπαιδευμένα στρατιωτικά δελφίνια στη ναυτική της βάση στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς για να προστατεύσει τον στόλο της από υποβρύχια επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε δορυφορικές εικόνες από τη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις δελφινιών μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ιστορία στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη χρήση των έξυπνων θηλαστικών για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.

Guardian: Η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει δελφίνια σε ενυδρείο

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή, αλλά παραμελήθηκε τη δεκαετία του '90. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών των οποίων οι δυνατότητες ηχοεντοπισμού μπορούν να τους επιτρέψουν να ανιχνεύσουν υποβρύχια αντικείμενα όπως νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση της δικής τους «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων - που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- για να βοηθήσουν ενδεχομένως σε συγκρούσεις.

Το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης αναστήθηκε το 2012 από το ουκρανικό ναυτικό, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα χέρια της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε ανεπιτυχώς την επιστροφή των ζώων και το RIA Novosti ανέφερε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας ανέπτυξαν νέες συσκευές που μετατρέπουν την υποβρύχια ανίχνευση στόχων με σόναρ των δελφινιών σε σήμα στην οθόνη του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν είχε κεφάλαια για τέτοια τεχνογνωσία και ορισμένα πρότζεκτ έπρεπε να μπουν στον πάγο», δήλωνε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε σχέδια για αγορά πέντε ακόμη δελφινιών, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για σύμβαση 1,75 εκατομμυρίων ρουβλιών -περίπου 21.000 δολαρίων- για την παράδοση δελφινιών στη βάση της Σεβαστούπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές εάν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Σεβαστούπολη σήμερα είναι τα ίδια που προέκυψαν από αυτό το συμβόλαιο.

Guardian: Τι έδειχναν δορυφορικές εικόνες από το 2018


Δορυφορικές εικόνες από το 2018 είχαν αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε επίσης χρησιμοποιήσει δελφίνια και στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Στο δημοσίευμά του ο Guardian τονίζει ότι τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα πλάσματα του ωκεανού που μπορεί να έχουν εκπαιδεύσει οι Ρώσοι στρατιώτες. Μια φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας το 2019 πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό. Ψαράδες έκαναν λόγο για μια φάλαινα μπελούγκα που φορούσε περίεργες ζώνες, οι οποίες μπορεί να συγκρατούσαν κάμερες, και παρενοχλούσε τις βάρκες τους, τραβώντας ιμάντες και σχοινιά από το πλάι των σκαφών.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ