Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν – Επανεκλέγεται πρόεδρος με 58%
Ο πρώτος Γάλλος που επανεκλέγεται για μια δεύτερη προεδρική θητεία εδώ και δύο δεκαετίες
Γαλλικές εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 58% έναντι 42% της Λεπέν επανεκλέγεται πρόεδρος.
Νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 58%. Ο απερχόμενος πρόεδρος γίνεται έτσι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Ζακ Σιράκ που θα παραμείνει στη θέση του για δεύτερη θητεία καθώς οι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσούα Ολάντ -για διαφορετικούς λόγους- αποχώρησαν από το Μέγαρο των Ιλισίων το 2012 και το 2017 αντίστοιχα.
Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, μειωμένη κατά περισσότερες από δύο μονάδες σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και τον πρώτο γύρο του 2022, με την αποχή να υπολογίζεται στο 27,8-28%. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.
Οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες καλούσαν σήμερα τους πολίτες, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εκλογής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της ΕΕ και θα επιδεινωθεί η παγκόσμια κρίση.
Γαλλικές Εκλογές: Τα τελικά ποσοστά του α' γύρου
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε το 27,85% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέντο 23,15% και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν το 21,95%.
Η αποχή έφθασε στο 26,31%, στο υψηλότερο επίπεδο για ψηφοφορία πρώτου γύρου μετά το 28,4% που καταγράφηκε το 2002.
Γαλλικές εκλογές: Η Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της
Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.
«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».
Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.