Κοσμος

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Τι επιδιώκει πλέον η Ρωσία - Φόβοι για την Οδησσό

Ο όρος που θέτει ο Πούτιν για να συνομιλήσει με Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δημαρχείο στην Οδησσό έχει οχυρωθεί, καθώς ο φόβος για τη ρωσική επίθεση παραμένει
Το δημαρχείο στην Οδησσό έχει οχυρωθεί, καθώς ο φόβος για τη ρωσική επίθεση παραμένει © EPA/GEORGE VITSARAS

Η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει Ανατολική Ουκρανία και το νότιο τμήμα ανατολικά από την Κριμαία, στο οποίο περιλαμβάνεται η Οδησσός.

Στην Ουκρανία η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νότιο τμήμα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της ρωσικής εισβολής.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα να καταλάβει το Κίεβο, η οποία συνοδεύτηκε από απόσυρση στρατευμάτων προς την Ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία ρίχνει πλέον το βάρος των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ αλλά και στα εδάφη που δημιουργούν έναν παραθαλάσσιο διάδρομο μέχρι την Κριμαία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022 ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας ανατολικά από την Κριμαία, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η Οδησσός.

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Οι 3 νέοι στόχοι της Ρωσίας και η απειλή για την Οδησσό

Ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι η Μόσχα στη δεύτερη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» σχεδιάζει:

  1. Να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς,
  2. Να τη συνδέσει με τη χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014)
  3. Να καταλάβει ολόκληρη τη νότια πλευρά της Ουκρανίας μέχρι την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα προωθούνταν εκατοντάδες μίλια ανατολικά από τις τωρινές γραμμές, φθάνοντας ξανά μέχρι το Μικολάιβ και την Οδησσό, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής το Μικολάιβ αποτέλεσε πεδίο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τον ουκρανικό στρατό, με τη Μόσχα να επιδιώκει χωρίς αποτέλεσμα να τη μετατρέψει σε ορμητήριο για να προχωρήσει προς την Οδησσό.

Οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απάντηση του Κιέβου

Η Ουκρανία δεν άφησε χωρίς σχόλιο τα όσα είπε ο Ρώσος στρατηγός. Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανάρτηση στο Twitter, αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς.

«Σταμάτησαν να το κρύβουν. Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι ο στόχος της "δεύτερης φάσης" του πολέμου δεν είναι η νίκη επί των υποτιθέμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας. Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός» προσθέτει

Πούτιν σε Μισέλ: «Θα μιλήσω με Ζελένσκι μόνο αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτέλεσμα»

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν σαφή αποτελέσματα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν είπε στον Μισέλ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ότι:

  1. Το Κίεβο δείχνει πως δεν είναι έτοιμο να αναζητήσει κοινώς αποδεκτές λύσεις και
  2. η ουκρανική πλευρά είναι «απρόβλεπτη» στις διαπραγματεύσεις.

Ο Μισέλ ζήτησε από τον Πούτιν εκεχειρία για το Ορθόδοξο Πάσχα

Από τη μεριά του ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τον Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Ο Μισέλ υπογράμμισε με έντονο και ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απαράδεκτος», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε εκεχειρία με αφορμή το Ορθόδοξο Πάσχα και να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια οι άμαχοι από πολιορκημένες πόλεις όπως η Μαριούπολη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ