Κοσμος

Βάντα Ομπιέντκοβα: Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε σε καταφύγιο της Μαριούπολης

«Η μαμά δεν άξιζε έναν τέτοιο θάνατο», δήλωσε η κόρη της, Βάντα Ομπιεντκόβα, Λαρίσα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Vanda Semyonovna Obiedkova πέθανε στη Μαριούπολη
Vanda Semyonovna Obiedkova © Twitter / Auschwitz Memorial

Βάντα Ομπιεντκόβα: Πέθανε σε καταφύγιο στη Μαριούπολη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος - Τι είπε η κόρη της για τις τελευταίες της στιγμές.

Η 91χρονη, Βάντα Ομπιεντκόβα, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, πέθανε στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Μ. Τετάρτη (20/4) το μουσείο του Άουσβιτς

«Στα 10 της χρόνια η Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιέντκοβα γλύτωσε από του Γερμανούς, επειδή είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο στη Μαριούπολη. 81 χρόνια μετά πέθανε σ' ένα υπόγειο της ίδιας αυτής πόλης, θύμα αυτού του φοβερού πολέμου, κρυπτόμενη από τους Ρώσους» αναφέρεται στην ανάρτηση του μουσείου Άουσβιτς. 

Το Μουσείο Άουσβιτς–Μπιρκενάου, επικαλείται τον ιστότοπο chabad.org, ο οποίος δημοσίευσε την ιστορία της ζωής της Ομπιέμντκοβα. Σύμφωνα με την κόρη της Λαρίσα, από τις αρχές Μαρτίου η οικογένεια κρυβόταν στο υπόγειο ενός καταστήματος ειδών θέρμανσης. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ομπιέντκοβα ήταν τόσο άρρωστη και εξαντλημένη που δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί. «Η μαμά δεν άξιζε έναν τέτοιο θάνατο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε νερό, ούτε ηλεκτρισμός, ούτε ζέστη—και έκανε αφόρητο κρύο».

Στις 4 Απριλίου πέθανε. Η Λαρίσα είπε ότι την έθαψαν στο δημόσιο πάρκο που βρίσκεται «σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την Αζοφική θάλασσα».

 

 

Ποια ήταν η Βάντα Ομπιεντκόβα

Η Βάντα Ομπιέντκοβα γεννήθηκε στη Μαριούπολη στις 8 Δεκεμβρίου του 1930. Τον Οκτώβριο του 1941 όταν στην πόλη άρχισαν οι διώξεις των ναζί κατά των Εβραίων, σχεδόν όλη της η οικογένεια εκτελέστηκε. Ο πατέρας της μπόρεσε να την κρύψει στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε έως την απελευθέρωση της Μαριούπολης το 1943.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ