Κοσμος

Ένα βήμα πριν την έκδοσή του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως 175 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασάνζ: Δικαίωμα έφεσης για έκδοση στις ΗΠΑ
Ο Τζουλιάν Ασάνζ © ΕPA Pool

Bρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να βρεθεί αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη με ποινή που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 175 χρόνια.

Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας διέταξε την έκδοση του στις ΗΠΑ. Μετά την απόφαση, η υπόθεση αναμένεται να σταλεί επισήμως στην υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, για να εγκρίνει την έκδοση. Η υπεράσπιση του Ασάνζ έχει περιθώριο έως τις 18 Μαΐου για να κάνει τις κινήσεις που επιθυμεί.

 

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής πλατφόρμας WikiLeaks και εκείνος που το 2010 και το 2011 διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά απόρρητα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τότε διώκεται από τις Αμερικανικές Αρχές με 18 κατηγορίες εις βάρος του, μεταξύ άλλων και αυτή της συνομωσίας και της κατασκοπείας. Τα έγγραφα υποδεικνύουν τις αγριότητες και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, με χιλιάδες αμάχους να έχουν δολοφονηθεί από τον αμερικανικό στρατό.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Έλεγε ότι φοβόταν ότι οι Βρετανοί θα τον παρέδιδαν στις ΗΠΑ ή στη Σουηδία, όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό, αλλά πλέον αυτή η σουηδική υπόθεση έχει μπει στο αρχείο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ