Κοσμος

Oι Ρώσοι αναστήλωσαν άγαλμα του Λένιν σε πόλη που κατέλαβαν

Η πόλη Χένιτσεσκ βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα στην επαρχία Χερσώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Oι Ρώσοι επανέφεραν άγαλμα του Λένιν στο κατεχόμενο Χένιτσεσκ
Άγαλμα του Λένιν που είχε αποκαθηλωθεί το 2015 © ΕPA Pool

Ένα άγαλμα του πρώην σοβιετικού ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν έχει ανεγερθεί στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Χένιτσεσκ της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι επανέφεραν ένα άγαλμα του πρώην σοβιετικού ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν στο κατεχόμενο Χένιτσεσκ της Ουκρανίας. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και τις οποίες επικαλείται το CNN, δείχνουν το νέο άγαλμα του Λένιν μπροστά από το κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου. Στην οροφή του κτιρίου διακρίνεται μια ρωσική σημαία. 

Το CNN τόνισε πως έχει επαληθεύσει τη γνησιότητα των φωτογραφιών και ανέφερε πως το αρχικό άγαλμα του Λένιν έξω από το κυβερνητικό κτίριο κατεδαφίστηκε με εντολή του δημοτικού συμβουλίου στις 16 Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, το Χένιτσεσκ ήταν μία από τις τελευταίες πόλεις της περιοχής που είχε άγαλμα του Λένιν. 

Ο Ουκρανός περιφερειακός βουλευτής της Χερσώνας, Γιούρι Σομπολέφσκι, επιβεβαίωσε την εκ νέου τοποθέτηση του αγάλματος, σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως «τα Ορκ στην περιοχή της Χερσώνας συνεχίζουν τα πειράματά τους για να μετακινηθούν πίσω στο χρόνο».

«Κόκκινες σημαίες, μνημεία από τη σοβιετική εποχή. Και όλα αυτά με φόντο την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αυστηρή καταστολή των διαφωνούντων και της στάσης των πολιτών. Το κίνητρό τους είναι απολύτως διαφανές – δρουν σαν παράσιτα πάνω στα νοσταλγικά συναισθήματα του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Σομπολέφσκι.

Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 5.500 προτομές και αγάλματα του Λένιν αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο της επίσημης πολιτικής αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας, στην οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου. Στις 15 Μαΐου 2015 ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το σύνολο των νόμων οι οποίοι έθεταν περίοδο έξι μηνών για την αφαίρεση των κομμουνιστικών μνημείων (εκτός από τα μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και την μετονομασία των δημόσιων χώρων με ονόματα από θέματα σχετικά με τον κομμουνισμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ