Κοσμος

Συνομιλίες: Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία αλλάζει συνέχεια στάση

Τι είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνομιλίες: Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία αλλάζει συνέχεια στάση
Συνομιλίες: Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία αλλάζει συνέχεια στάση © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ειρηνευτικές συνομιλίες - Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία δεν είναι σταθερή στη στάση της.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι αλλάζει συνέχεια τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο ειδικών εντός του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι σταθερή αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί. Αλλάζει συχνά την θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά ανεκπλήρωτα ζητήματα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια οι αποκαλούμενες «εχθρικές» χώρες.

Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να το κάνουν.

Στα τέλη του Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα το οποίο ζητεί από ξένους αγοραστές φυσικού αερίου να πληρώνουν με το ρωσικό νόμισμα, διαφορετικά θα διακοπούν οι προμήθειες--μια κίνηση την οποία απέρριψαν ευρωπαϊκές χώρες και την οποία η Γερμανία χαρακτήρισε «εκβιασμό».

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, οι πληρωμές για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν αφού τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα του Πούτιν αναμένονται τον Μάιο.

Ρωσία: Η οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ανέφερε ότι η οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

Στην πιο σημαντική της ομιλία από τότε που η Ρωσία έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.

«Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι ορισμένη. Και ήδη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων», δήλωσε.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία», δήλωσε. «Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η ίδια δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν.

«Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρίες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία, ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών», είπε η κεντρική τραπεζίτης.

Οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», είπε η Ναμπιούλινα.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρίες, δήλωσε η ίδια, και παράλληλα την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχη μέχρις εσχάτων στη Μαριούπολη (live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ