Κοσμος

Ουκρανία: Οι δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθεί

Τι δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθεί στον ρωσικό στρατό.

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι, Μαριούπολη, εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή «This Week» του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο σημειώνοντας στο Telegram ότι «μέχρι σήμερα οι υπερασπιστές μας εξακολουθούν να κρατούν την άμυνα».

Ουκρανία: Η Ρωσία λέει ότι «απελευθέρωσε ομήρους» από το τέμενος της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του απελευθέρωσαν αριθμό ομήρων,που φέρονται να κρατούνταν αιχμάλωτοι σε τέμενος στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Ιγκόρ Κονασένκοφ η ρωσική επιχείρηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ότι στη διάρκειά της σκοτώθηκαν «29 μαχητές, ανάμεσά τους και ξένοι».

Ρεπορτάζ από την πολιορκούμενη πόλη από τις αρχές Μαρτίου έκαναν λόγο για κάποιους Τούρκους πολίτες, που βρίσκονταν σε τέμενος όχι όμως ως αιχμάλωτοι, αλλά για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο Κονασένκοφ πρόσθεσε πάντως ότι οι «όμηροι» προέρχονται από κάποια από τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, την Κιργισία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Αρμενία και τη Μολδαβία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το βομβαρδισμό της Μαριούπολης (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις