Κοσμος

Οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 12,6% μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αυξήσεις ρεκόρ στο ηλιέλαιο - Πόσο αυξήθηκε η ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 12,6% μέσα σε έναν μήνα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία. Πόσο αυξήθηκε το ηλιέλαιο.

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, FAO, παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 στη Ρώμη αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις αυξήσεις των τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως παρουσίασαν αύξηση - ρεκόρ 12.6%. Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%. Πρόκειται, όπως τονίζει ο FAO, για ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο.

Αυξήσεις ρεκόρ στο ηλιέλαιο μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Την ίδια στιγμή η τιμή στο σπορέλαιο - ηλιέλαιο (του οποίου η Ουκρανία είναι, διεθνώς, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη τον Μάρτιο έγινε ακριβότερη κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια.

Επιπλέον, η τιμή στο κρέας, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και της έλλειψης που παρατηρήθηκε στη δυτική Ευρώπη) ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις