- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σολτς: Να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου
«Ο Πούτιν δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ίδια του τη χώρα»
Γερμανία: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία πρέπει να εξιχνιαστούν και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε χθες Πέμπτη το βράδυ για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τα γεγονότα πρέπει να εξιχνιαστούν και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ίδια του τη χώρα» και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες από τη εμπόλεμη περιοχή θα απολαμβάνουν από την 1η Ιουνίου όλα τα προνόμια και τα επιδόματα της βασικής ασφάλισης στη Γερμανία.
Η ομοσπονδία θα διαθέσει ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατίδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία, δήλωσε ο Σολτς μετά το τέλος της διάσκεψης με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για τον συντονισμό της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος.
«Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πόσους πρόσφυγες εκτιμά το Βερολίνο ότι θα χρειαστεί τελικά να φιλοξενήσει η Γερμανία. «Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό (…) πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε και σημείωσε ότι το αργότερο τον Νοέμβριο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ενόψει του 2023.
«Ίσως ο πόλεμος να μην διαρκέσει πολύ ακόμη και να επιστρέψουν (στην Ουκρανία) πολλοί άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία και Ευρώπη. Αλλά μπορεί η κατάσταση να αποδειχθεί πολύ διαφορετική. Κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει ρεαλιστική εκτίμηση αυτή τη στιγμή», ανέφερε, τονίζοντας πάντως ότι στην Ευρώπη υπάρχει αλληλεγγύη για την υποδοχή των προσφύγων και πολλοί πλέον έχουν αντιληφθεί ότι «η μετανάστευση και οι πρόσφυγες δεν είναι πάντα πρόβλημα μόνο των άλλων». Πάνω από όλους, πρόσθεσε, «είναι οι χώρες στον ανατολικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται πολύ σοβαρά».
Αναφερόμενος μάλιστα στην εμπειρία του ως δημάρχου/κυβερνήτη του Αμβούργου με το προσφυγικό κύμα του 2015, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι τότε η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, τα κρατίδια τσακώνονταν μεταξύ τους, ενώ τώρα έχουν αποφευχθεί τέτοια φαινόμενα.
Μέχρι χθες επισήμως είχαν καταγραφεί στη Γερμανία περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφούν όσοι δεν αναφέρονται στις αρχές κατά την άφιξή τους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τριντό ανέδειξε την «ήπια ισχύ» με προσωπική αναφορά
Εμπλέκονται και οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που είχαν δεσμευτεί να βοηθήσουν στην έρευνα
Ο Καναδός πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο των μεσαίων δυνάμεων
Απρόβλεπτος και αντιφατικός, παραδέχεται ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον περιορισμό πέρα από τον εαυτό του
Πώς κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας για το φημισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο
Τι υποστήριξε ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι
Η απάντηση στις απειλές Ιρανού στρατηγού
Η ομιλία για την επέτειο της ορκωμοσίας του
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Κυριακής
Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω της στρατιωτικής ισχύος
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.