Κοσμος

Ζελένσκι για Ερντογάν: Δεν έχει εκπληρώσει όλα όσα έχει υποσχεθεί

Τι ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που του έδωσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει εκπληρώσει στο ακέραιο όλα όσα έχει υποσχεθεί.

Σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είπε ότι θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε.

«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από κάποιες άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία μπορεί «να επιστρέψει σε δύο χρόνια», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά συνέπεια, «χρειαζόμαστε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας».

«Θα γίνουμε σαν ένα “μεγάλο Ισραήλ” με την ασφάλεια να αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική. Η επιστροφή στην κατάσταση πριν από τη ρωσική εισβολή θα είναι «η νίκη μας», είπε.

Σχετικά με την περιοχή του Ντονμπάς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πιθανόν να μη υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα επί όλων των σημείων, «αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε».

Σχετικά με την κατάσταση στην Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι η στρατιωτική προσπάθεια για την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη είναι αυτήν την στιγμή πολύ δύσκολη, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχέδιο από την Τουρκία για την απομάκρυνση των τραυματιών και των νεκρών, αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται από την βούληση του Πούτιν.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουγγαρία, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν φοβάται τη Ρωσία και ότι θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη Μόσχα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τη Μόσχα, υφυπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι «εντατικές συνομιλίες» ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία συνεχίζονται μέσω video link, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις