Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ποιες περιοχές υποχωρούν οι Ρώσοι (βίντεο)

Υπό ουκρανικό έλεγχο ολόκληρη η περιφέρεια του Κιέβου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται, με τους Ρώσους να υποχωρούν προς την Ανατολική Ουκρανία και τα νότια. Υπό ουκρανικό έλεγχο το Κίεβο.

Στην Ουκρανία ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει λάβει πλέον νέα τροπή μετά τη σταδιακή υποχώρηση των Ρώσων από περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 38η ημέρα, με το πεδίο των σφοδρών συγκρούσεων να μετατοπίζεται σε Ανατολική Ουκρανία και τα νότια της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου 2022 η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούκα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Facebook. Το τίμημα είναι βαρύ. Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να εισέλθουν στην Μπούκα, όπου αντίκρισαν δεκάδες πτώματα στον δρόμο.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν με ταχύτητα» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, όπου συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι αποχωρούν από Κίεβο και Τσερνίχιφ

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα» και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες έχουν απελευθερωθεί».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα» πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή ο κυβερνήτης του Τσερνίχιφ επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι υποχωρούν από τη συγκεκριμένη επαρχία, γνωστοποιώντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική» ανέφερε ένας άλλος σύμβουλος του Ζελένσκι, ο Ποντόλιακ. Όπως είπε, στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί στα νότια και τα ανατολικά και να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της».

Ο Αρέστοβιτς εξήγησε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία. «Δεν πρόκειται, όμως, για ενισχύσεις. Δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος» υποστήριξε. Και εκτίμησε ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίχιβ, ούτε το Κίεβο».

Βομβαρδισμένο σπίτι στο χωριό Dmitrivka κοντά στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στον οικισμό Dmitrivka κοντά στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

«Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα» κατέληξε ο Αρέστοβιτς.

Μαζικοί τάφοι και πτώματα σε δρόμους στην κωμόπολη Μπούκα

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ, σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου 2022.

«Στην Μπούκα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους, καθώς ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια. Όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων» εξήγησε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και πρόσθεσε: «Σε ορισμένους δρόμους βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος. Αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες. Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε, επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά και νάρκες».

Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» κατέληξε ο δήμαρχος της κωμόπολης Μπούκα στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι βάζουν νάρκες σε πτώματα

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι βάζουν νάρκες σκοπίμως ακόμα και σε πτώματα σε περιοχές που αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Στον Βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους» ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Και πρόσθεσε: «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις