Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εγκαταλείπει εδάφη - Πού γίνονται μάχες (βίντεο)

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην Ανατολική Ουκρανία και στα νότια της χώρας

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται για 38η ημέρα. Χιλιάδες άμαχοι έφυγαν από τη Μαριούπολη. Ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από το Κίεβο - LIVE οι εξελίξεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 38η ημέρα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος εξελίσσεται σε μια μακροχρόνια πολεμική σύρραξη. Μετά τη σταδιακή απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τα κεντρικά και τα βόρεια, η Ρωσία επικεντρώνεται πλέον στην Ανατολική Ουκρανία και στο νότιο τμήμα της χώρας. Στη Μαριούπολη, την πόλη - κλειδί μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, οι μάχες συνεχίζονται, με χιλιάδες αμάχους να απομακρύνονται το τελευταίο 24ωρο.

Στον Βορρά οι ουκρανικές δυνάμεις δεν σταματούν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Στην κωμόπολη Μπούκα, την οποία ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί μετά την υποχώρηση των Ρώσων, εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα σε δρόμο

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται επίσης να αποχωρούν από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ακόμη ότι στην Ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες».

Χάρτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις μάχες, τους βομβαρδισμούς και τις περιοχές που έχουν υποχωρήσει οι Ρώσοι @DefenceHQ/Twitter

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος - Οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο

23.30 Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Πιθανή η συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε απόψε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά μια συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι. Η συνέχεια ΕΔΩ

22.50 Σε ποιες περιοχές υποχωρούν οι Ρώσοι - Εικόνες καταστροφής από βομβαρδισμένες πόλεις

Η συνέχεια ΕΔΩ

22.30 Ούτε σήμερα έφθασε η ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι φάλαγγες ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

22.12 Πιθανές οι απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι με Πούτιν

Ένας από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί πως τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια είπε επίσης στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

21.30 Κίεβο: Ολόκληρη η περιφέρεια υπό ουκρανικό έλεγχο - Έφυγαν οι Ρώσοι

Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούκα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτησή της στο Facebook. Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

20.50 Δεκάδες πτώματα στην πόλη Μπούκα

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Η συνέχεια ΕΔΩ

19.54 Πεντάγωνο: 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του υπουργείου.

19.10 Ο Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους ότι ναρκοθετούν τις περιοχές απ' όπου αποχωρούν στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας απ' όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ανατολική Ουκρανία και στα νότια της χώρας. Η συνέχεια ΕΔΩ

18.00 Σε ποιες περιοχές υποχωρούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα» και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν». «Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα» πρόσθεσε. Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

16.54 Βίντεο με την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Δεκάδες λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού απομάκρυναν αμάχους από τις πόλεις Μπερντιάνσκ (περιφέρεια Ζαπορίζια) και Μελιτόπολη στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ανατολικά από την Κριμαία. Πρόκειται για κατοίκους από τη Μαριούπολη που κατάφεραν τις προηγούμενες ημέρες να φύγουν από την ισοπεδωμένη πόλη - κλειδί μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα.

16.20 Πόσο επηρέασε η ρωσική εισβολή τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος στην Ουκρανία

Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας καταγράφονται στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια (26,25 δισεκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίπεδο καταγραφής, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το οποίο διατηρήθηκε μετά την υποστήριξη από το εξωτερικό, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Όλεχ Ουστένκο, προεδρικός σύμβουλος για οικονομικά θέματα.«Πριν από τον πόλεμο ήταν στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά μειώθηκαν στα 24,89 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξε μία εισροή ξένου συναλλάγματος και επανήλθαν στο επίπεδο των 26,25 δισεκατομμυρίων ευρώ» εξήγησε.

15.50 Σφοδρές συγκρούσεις σε Ανατολική Ουκρανία και στα νότια της χώρας

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά. «Επιτρέψτε μας να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νότο, αλλά και στη Μαριούπολη, στα ανατολικά της Ουκρανίας» ανέφερε.

15.22 Οι Ρώσοι διέλυσαν διαδήλωση κατά του πολέμου σε κατεχόμενη πόλη στην Ουκρανία

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, προχωρώντας σε συλλήψεις.

Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας, μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας. Όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες, οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση.

14.50 Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων - Σε ποιες περιοχές έχουν αποχωρήσει οι Ρώσοι

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε σήμερα Σάββατο (02.04) τον επικαιροποιημένο χάρτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων φαίνεται και από ποιες περιοχές έχουν αποσυρθεί οι Ρώσοι.

14.10 Ουκρανοί καταρρίπτουν ρωσικό ελικόπτερο με βρετανικό πύραυλο (βίντεο)

Βίντεο που δείχνει ρωσικό ελικόπτερο να δέχεται πύραυλο από τον ουκρανικό στρατό και να τινάζεται στον αέρα, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «The Sun». Για να καταρρίψουν το ρωσικό ελικόπτερο Mi-28 στην περιοχή Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν έναν βρετανικής κατασκευής πύραυλο εδάφους - αέρος «Starstreak».

13.30 Το βίντεο με την ενέδρα Ουκρανών σε ρωσικό κομβόι που υποχωρεί στο Τσερνίχιβ, βόρεια από το Κίεβο

Περισσότερα ΕΔΩ

12.48 Ο Πάπας Φραγκίσκος εξετάζει να πάει στην Ουκρανία

O Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Κίεβο. Η δήλωση έγινε από το προσωπικό του αεροσκάφος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ίδιο αεροσκάφος και σε πτήση από τη Ρώμη προς τη Μάλτα, αν ο ίδιος σκέφτεται την πρόσκληση που του έγινε από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Ουκρανίας, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε: «Ναι είναι στο τραπέζι».

12.10 Οι Ουκρανοί κρατούν στο Μικολάγιφ, το τελευταίο «οχυρό» πριν από την Οδησσό

Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Μικολάγιφ, την πόλη - κλειδί δυτικά από την Κριμαία. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην Οδησσό και οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να την έχουν υπό τον έλεγχό τους.

12.05 Βίντεο με κατεστραμμένα άρματα μάχης της Ρωσίας σε περιοχή κοντά στο Χάρκοβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

11.30 Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι. Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

10.50 Ξεπέρασαν τους 16.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα - 300 εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο

Τις 16.431 έφτασαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 5.036 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

10.32 Η Γερμανία σκοπεύει να δημιουργήσει αντιπυραυλική «ασπίδα»

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αμυνθεί έναντι απειλών όπως οι ρωσικοί πύραυλοι Ισκαντέρ που είναι ανεπτυγμένοι στο Καλίνινγκραντ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Welt am Sonntag. Η συνέχεια ΕΔΩ

10.10 Νέοι βομβαρδισμοί τα ξημερώματα στην Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα. «Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής» έγραψε στα social media ο Ντμίτρι Λούνιν. Και πρόσθεσε: «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν.

09.30 Η Κίνα διαψεύδει ότι παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Κίνα δεν παρακάμπτει «εσκεμμένα» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, διαβεβαίωσε σήμερα το Πεκίνο, την επομένη μιας προειδοποίησης της ΕΕ πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με την Ευρώπη. Στενός εταίρος της Μόσχας, το Πεκίνο απέφυγε μέχρι τώρα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και αρκέσθηκε να καλέσει όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Οι Δυτικοί ασκούν πίεση στον κινζεικό ασιατικό γίγαντα να εκδηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

09.10 Ζελένσκι σε Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων - Η αυστηρή προειδοποίηση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Η συνέχεια ΕΔΩ

08.30 Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου 2022 μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη. Η συνέχεια ΕΔΩ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Ουκρανία: O Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι σκέφτεται να επισκεφτεί το Κίεβο