Κοσμος

Τσέρνομπιλ: Ρώσοι στρατιώτες εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια - Μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία

Για θεραπεία σε εξειδικευμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με Ουκρανούς επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Στο Τσέρνομπιλ Ρώσοι στρατιώτες χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια. Μεταφέρθηκαν για θεραπεία στη Λευκορωσία.

Στη Λευκορωσία για θεραπεία βρίσκονται Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία στο Τσέρνομπιλ, όπως αναφέρει εργaζόμενος στην ουκρανική εταιρεία που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία.

Ο Γέροσλαβ Γεμελιανένκο δήλωσε την Τετάρτη (30.03) ότι ακόμη μία ομάδα Ρώσων στρατιωτών μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία μετά από έκθεση σε ραδιενέργεια.

Είχαν προηγηθεί μαρτυρίες από εργαζομένους στο Τσέρνομπιλ για Ρώσους στρατιώτες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό για την προστασία τους από την ακτινοβολία.

Στην ανάρτησή του ο Γεμελιανένκο έκανε λόγο για επτά λεωφορεία με Ρώσους στρατιώτες που έχουν ήδη μεταφερθεί στο Γκόμελ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι στρατιώτες δεν ακολούθησαν τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται τόσο μέσα στον πυρηνικό σταθμό όσο και στο -τοξικότατο- περιβάλλον του, ευρύτερα γνωστό και ως «Κόκκινο Δάσος».

Ουκρανοί εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters για τους Ρώσους στρατιώτες, εκτελούσαν τη βάρδια τους όταν τα ρωσικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο Τσέρνομπιλ στις 24 Φεβρουαρίoυ και κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ