Κοσμος

Φωτιές στο Τσέρνομπιλ καταγγέλουν οι Ουκρανοί

Φόβος για διασπορά του ραδιενεργού καπνού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιές στο Τσέρνομπιλ καταγγέλουν οι Ουκρανοί
Φωτιές στο Τσέρνομπιλ καταγγέλουν οι Ουκρανοί - ΑΡΧΕΙΟ © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέος συναγερμός στο Τσερνόμπιλ από φωτιές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Εκδήλωση πυρκαγιών σε περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, καταγγέλλουν εκ νέου οι Ουκρανοί

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία δεδομένου ότι ο ραδιενεργός καπνός μπορεί να διασπαρεί σε μεγάλη έκταση.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ενημέρωσης, οι φωτιές «πιθανότατα προκλήθηκαν από βομβαρδισμό πυροβολικού ή εμπρησμό» προσθέτοντας ότι τα μέτωπα καίνε ανεξέλεγκτα σε περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι χθες, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας, Energoatom, προειδοποίησε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ «κινδυνεύουν να αυξηθούν», καθώς τα συστήματα που υπάρχουν για την παρακολούθηση της ακτινοβολίας δεν λειτουργούν.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα για την τρέχουσα κατάσταση της ραδιενέργειας του περιβάλλοντος της ζώνης αποκλεισμού, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαρκή απάντηση στις απειλές», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Το εργοστάσιο, το οποίο ήταν το σκηνικό του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο το 1986, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου.

Λίγες μέρες αργότερα, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επιτέθηκαν στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, πυροδοτώντας μια τεράστια φωτιά.

Η κίνηση προκάλεσε άμεση καταδίκη από τους παγκόσμιους ηγέτες, με την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, να προειδοποιεί ότι η επίθεση αντανακλούσε μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη σύγκρουση και θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε καταστροφή.

Ουκρανία: Πρώτη αλλαγή βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άρχισε να αλλάζει το προσωπικό βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες», επεσήμανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ικανοποίησή του» για την εξέλιξη αυτή.

Η ομάδα που άλλαξε ήταν η ίδια που εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό από την προηγουμένη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό, γεγονός που «έθετε σε κίνδυνο» έναν από τους «πυλώνες» της πυρηνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, δηλαδή το προσωπικό να μην αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις υπό υπερβολική πίεση.

Πόλεμος Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί - Το δράμα των αμάχων (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ