Κοσμος

Τσερνόμπιλ: Χωρίς αλλαγή βάρδιας οι 211 εργαζόμενοι εδώ και μέρες

Παραμένουν στον πυρηνικό σταθμό κουρασμένοι, αγχωμένοι και με λιγοστό φαγητό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσερνόμπιλ
Τσερνόμπιλ © EPA / OLEG PETRASYUK

Τσερνόμπιλ: Χωρίς αλλαγή βάρδιας οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό σταθμό - Επανασυνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς αλλαγή βάρδιας παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Wall Street Journal,  τα 211 άτομα που αποτελούν το τεχνικό προσωπικό και τους φρουρούς του χώρου δεν έχουν καταφέρει να φύγουν από την ημέρα που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. Ο Γενικός Διευθυντής του IAEA, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, είπε ότι εργάζονταν «υπό τεράστιο άγχος χωρίς την απαραίτητη ανάπαυση». Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν και πότε θα ήταν δυνατή μια αλλαγή βάρδιας.

Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας είπε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνει σχετικά με το Τσερνόμπιλ «ελέγχονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις» και ως εκ τούτου δεν μπορεί «να παρέχει πάντα λεπτομερείς απαντήσεις σε όλες» τις ερωτήσεις του ΔΟΑΕ.

Τσερνόμπιλ: Επανασυνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ουκρανία ενημέρωσε σήμερα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ επανασυνδέθηκε στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και δεν βασίζεται πλέον σε γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης για ηλεκτρισμό, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής. 

Η τοποθεσία του ατυχήματος του 1986 έχασε όλη την ισχύ εκτός εργοταξίου στις 9 Μαρτίου και αναγκάστηκε να καταφύγει σε καύσιμο ντίζελ για εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια. Ουκρανικές ομάδες ειδικών κατάφεραν το Σαββατοκύριακο να επισκευάσουν μία από τις δύο κατεστραμμένες γραμμές που συνδέουν το εργοστάσιο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τις 16:45 στις 14 Μαρτίου, αυτή η γραμμή παρέχει όλη την απαιτούμενη ισχύ στο Τσέρνομπιλ και οι γεννήτριες ντίζελ έχουν απενεργοποιηθεί, δήλωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας. Παρέχει επίσης ηλεκτρική ενέργεια στην κοντινή πόλη Slavutich. Παραμένει ασαφές εάν θα είναι δυνατή η επισκευή της δεύτερης γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις             

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ