- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πούτιν: Από αύριο το ρωσικό αέριο πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα
Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι από αύριο, Παρασκευή 1η Απριλίου, οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, σημειώνοντας ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.
«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.
Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.
Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.
Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.
Φυσικό αέριο: Βερολίνο & Παρίσι απορρίπτουν τις πληρωμές σε ρούβλια - «Δεν θα μας εκβιάσει ο Πούτιν»
Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tώρα μάλλον θα πρέπει να ξαναπαντρευτούν
Τι γνωρίζουμε για το το παρασκήνιο της επιχείρησης
30.000 αρχεία κακοποίησης και έως 1.000 εμπλεκόμενοι
Στόχος, λένε, απευθείας πλήγμα της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε.
Πάνω από 24 ώρες το μπλακάουτ στο διαδίκτυο
Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή για «κενά στις δικλίδες ασφαλείας»
Προβλήματα και στις σιδηροδρομικές μεταφορές από την καταιγίδα Γκορέτι
O γιος του Σάχη έφυγε λίγο πριν την επανάσταση του 1979
«Συγγνώμη» ζήτησε δακρυσμένη η σύζυγός του
Η υπόθεση του Νίκολα Ιβάλντο
Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του Νικ Ράινερ από την υπόθεση
O μηχανισμός βασίστηκε σε περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν μετά το 1979
«Σε κανένα δεν θα δώσω το δικαίωμα να κατηγορηθώ για θέματα διαφθοράς»
Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας εμφανίστηκε προκλητικός
Οι παραλληλισμοί δεν είναι τυχαίοι
Είναι προϊόν ΑΙ; - Τι δείχνει η ανάλυση του προφίλ με την ονομασία «Emily Thompson»
Τι ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου
Το Olina είχε προηγουμένως αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα
Ιρανές γυναίκες σπάνε δύο ταμπού με μία πράξη διαμαρτυρίας
Τι δήλωσε για όσα συμβαίνουν παγκοσμίως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.