- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο δηλητηριασμένος Αμπράμοβιτς ρωτούσε τους γιατρούς: Θα πεθάνουμε;
Ο μεγιστάνας συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς φέρεται να δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας, στο Κίεβο, στις αρχές Μαρτίου.
«Γιατρέ, θα πεθάνουμε;» Ήταν το ερώτημα που φέρεται να έκανε μετά την δηλητηρίασή του, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ από τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, που έκανε τις αποκαλύψεις για τα ύποπτα συμπτώματα που παρουσίασε ο Αμπράμοβιτς.
Η ουσία που θεωρείται σύμφωνα με το ρεπορτάζ ως η επικρατέστερη είναι η χλωροπικρίνη, μια τοξική ουσία που στον Α' Παγκόσμιο χρησιμοποιούνταν ως χημικό όπλο. Μια διαφορετική εκδοχή είναι να του χορηγήθηκε με κάποιο τρόπο χαμηλή δόση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok.
Ο ίδιος καθώς και άλλοι Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα αδιαθεσίας και προσωρινής τύφλωσης, ύστερα από συνάντηση με τους Ρώσους εκπροσώπους, στις αρχές Μαρτίου στο Κίεβο, με την υπόθεση να έρχεται στο φως από τη Wall Street Journal αλλά να μην επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ ή την Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του, ο Γκρόζεφ είπε ότι όλοι οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει ότι η πιο πιθανή πηγή των συμπτωμάτων τους ήταν η χλωροπικρίνη, η ουσία χημικού πολέμου που χρησιμοποιήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε μείνει απόθεμα και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Όλοι οι ειδικοί που επικοινώνησαν μαζί τους, μελέτησαν τις φωτογραφίες τους και έκαναν προσωπικές εκτιμήσεις. Είπαν ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, ούτε τροφική δηλητηρίαση, ούτε αλλεργία. Εκτίμησαν πως ήταν είτε Chloropicrin είτε κάποια άλλη ουσία», είπε. Όλοι τους, σημείωσε, συμφώνησαν ότι μπορεί να είναι Chloropicrin η ουσία της δηλητηρίασης γιατί αυτό δίνει όλα τα συμπτώματα που εμφάνισαν ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.
Επίσης, «όλοι συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί η ουσία ήταν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους σε ένα εργαστήριο ή να στείλουν δείγμα αίματος σε ένα εργαστήριο με μέσα για τον εντοπισμό χημικών πολέμου». Εκτίμησε ωστόσο ότι δύσκολα θα μάθει κανείς την αλήθεια.
Ο Γκρόζεφ ανέφερε ότι η πιθανολογούμενη επίθεση στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν μια προειδοποίηση προς τον δισεκατομμυριούχο και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ναζιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει τη σχολή
Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε τα προβλήματα σε βανδαλισμούς
Yπό μυστηριώδεις συνθήκες
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ηλικία τους
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στα social media
Τα παιδιά ηλικίας 2 και 4 ετών εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε χώρο στάθμευσης
Το περιστατικό έλαβε χώρα σε εσωτερική διαδρομή στις ΗΠΑ
Η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αφορά μόνο τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
Παράλληλα, η προσφορά θέσεων παραμένει περιορισμένη
Ο «βασιλιάς του Βορρά» θέλει να αντικαταστήσει τον Κιρ Στάρμερ - Η πολιτική διαδρομή του
Δεν έγινε τίποτα από όσα υποσχέθηκαν οι Brexiteers
Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται ο Χοσέ Λουίς Άμπαλος
Το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου - Ο ποταμός Πάδος στερεύει λόγω ξηρασίας
Ο Γκρίνσπαν έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον
Το χάος της μετά-Brexit εποχής δεν έχει τέλος για το Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα χρονολόγιο των πιο σημαντικών γεγονότων από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα
O εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε του αριστερού αντιπάλου του
Ο πρώην υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ τον υποστηρίζει
Το «ευχαριστώ» της προέδρου της Κομισιόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.