Κοσμος

Ουκρανία: Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή του πολέμου.

Άνω των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία προκειμένου να γλιτώσουν από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι 4.019.287 Ουκρανοί - κυρίως γυναίκες και παιδιά - έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουκρανίας με γειτονικές της χώρες. Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι τώρα 4 εκατομμύρια, 5 εβδομάδες ύστερα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

«Αν και οι Ρώσοι αποσύρουν κάποια στρατεύματα από (γύρω από) το Κίεβο, θα αφήσουν ακόμη κάποιες δυνάμεις εδώ (κοντά στο Κίεβο) για να κρατήσουν τα στρατεύματά μας», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα © EPA/ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ξεκινά έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα © EPA/ STEPAN FRANKO

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η Ε.Ε., η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις